Hirdetés

Régi mobil nem rossz mobil - így lesz ismét hasznos kütyü régi okostelefonodból



|

Mutatunk pár ötletet, ha nem szeretnéd, hogy régi mobilod a fiók mélyén megbújva szép lassan feledésbe merüljön.

Hirdetés

Múlt hónapban adtunk pár tippet, hogy mihez kezdj régi számítógéppel, ha újat vásárolsz - most pedig azt nézzük meg, hogy milyen feladatokra használhatod a régi telefont akkor, ha újat veszel helyette. A lehetőségek tárháza még nagyobb, hiszen egy okostelefon nem helyhez kötött, ezért akár autóban, nyaralóban vagy útközben is tudod használni. A statisztikák alapján egyébként azt elmúlt öt évben csökkentek az eladások, ezzel egy időben viszont eltolódás is megfigyelhető a prémium termékek irányába.

Ez pedig azt jelenti, hogy a lecserélt mobilok is jó eséllyel egykor a prémium kategóriát képviselték, így nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is sok mindenre használhatók.

Hirdetés

Fényképező/videokamera

Nem titok, hogy a fotózás és a videók készítése eszi az akkut, ezért nagy mértékben megkönnyíti a dolgodat, ha van nálad egy olyan készülék, amit csak kattintgatáshoz használsz. Persze ez a trükk csak akkor működik, ha a régi mobil fényképezője jó minőségű, akkor viszont nagyon jól. Annyira jól, hogy akár tudatosan is készülhetsz a dologra; ha nem gond számodra, hogy a fényképezéshez másik telefont használsz, akkor például könnyen lehet, hogy egy sokkal olcsóbb telefont is tudsz vásárolni magadnak. Persze az sem rossz ötlet, ha a második telefon csak biztonsági tartalékként van veled.

Mobil Wi-Fi

Szintén utazás közben lehet hasznos, ha van egy olyan telefonod, amit be tudsz fogni az internetkapcsolat megosztására. Ha minden más funkciót kikapcsolsz, akkor egy telefon is simán kibírja 8-10 órán keresztül ebben a szerepben, így csak ezért nem kell dedikált zsebwifit vásárolnod. Ha egyedül látogatsz el egy külföldi országba, akkor egy dupla SIM-es mobil persze jobb választás, de minden más esetben jobban jársz, ha a régi telefont használod az internetkapcsolat megosztására.

Távirányító

A mobil tökéletes távirányító, hiszen rengeteg alkalmazást tölthetsz le rá, amivel akár tévét, akár hangprojektort kezelhetsz. Erre a multimédiás eszköz gyártójának saját alkalmazásával van lehetőséged, ami azt az előnyt is magában hordozza, hogy a telefont egy sor extra feladatra is azonnal használhatod - például arra, hogy videót küldj a mobilról a tévére, vagy Spotify lejátszási listát hallgass a soundbaron. Persze erre a célra használhatod a "normál" mobilodat is, de sokkal kényelmesebb, ha a feladatra be tudsz fogni egy külön telefont., ami mindig kéznél van, és a család bármely tagja használhatja. Természetesen nem kell megállni a szórakoztatóelektronikánál, vannak olyan mobil appok is, amivel akár a PC-t és az okos háztartási eszközöket is tudod irányítani. Lényegében egy második, adaptív kijelzőt kaphatsz, ami az aktuális feladathoz igazodva mindig a legfontosabb kezelőket mutatja.

Okosotthon-központ

Tulajdonképpen nem különbözik sokban a távirányító funkciótól az, ha a mobilt az okosotthon-rendszer vezérlésére használod, egyfajta vezérlőpultként - mi mégis különválasztottuk a két esetet. Elsősorban azért, mert ha az okosotthon-rendszerhez szeretnél kapcsolódni a telefonnal, akkor az praktikusan a lakáson belül kötött helyet jelent. Részben azért, hogy sose kelljen keresgélni a telefont, részben pedig azért, mert arról is gondoskodni kell, hogy a készülék sose merüljön le. Tehát feltétel az is, hogy egy töltő valahol a közelben legyen.

Digitális képkeret

Ez a feladatkör jobban fekszik egy levetett táblagépnek, de azért manapság már a telefonok képernyője is elég nagy ahhoz, hogy érdemben figyelembe vedd ezt az opciót is. A direkt erre a célra kifejlesztett eszközöknél sokkal jobb képminőségre számíthatsz, ha telefont használsz képkeretként, de a csatlakozás szempontjából is jóval rugalmasabbak a lehetőségek. A belső tárhelyre eleve jóval több fotó fér el, tárolhatsz a mobilon videókat, és persze annak sincsen semmi akadálya, hogy a Google Fotók galériádat, vagy bármilyen más online galériát nyiss meg. Mind iOS-re, mint Androidra léteznek olyan szoftverek, amik képkeretté varázsolják a telefont - emellett pedig a telefon alapfunkcióit kihasználva ébresztőóraként, vagy akár digitális személyi asszisztensként is bevetheted a régi készüléket.

Biztonsági kamera

Ha van otthon kéznél egy állvány vagy más tartó alkalmatosság, és a folyamatos tápellátást is meg tudod oldani, akkor a telefonból biztonsági kamera is válhat, igaz ebben az esetben azért van némi kompromisszum, amivel számolni kell. Mégpedig az, hogy a mobiloknál az elsődleges kamera az, amely sötétben is relatív jól használható, ennek viszont kicsi a látószöge - ugyanakkor, ha a nagylátószögű objektívet állítod csatasorba, akkor a képminőség biztos, hogy nem lesz annyira jó, mint egy dedikált biztonsági kamera esetében. Ez sajnos még abban az esetben is igaz, ha a telefonon van LED - ennek fénye ugyanis messze nem elég ahhoz, hogy egy teljes szobát beterítsen.

Céltól függően többféle app közül is választhatsz! Akár az automatikus hívásfogadásra beállított, sima Skype is jó megoldás lehet, ha riasztás funkcióra nincs szükséged, csak arra, hogy megnézhesd távolról is, hogy mi történik éppen otthon (pl. gyerekek vagy idősek felügyelete). Ha viszont komolyabb rendszerben gondolkodsz, tölts le egy olyan szoftvert, amit direkt ilyen célra fejlesztettek ki; így a mobil kamerája is megtanulja például a mozgásérzékelés, valamint a riasztás funkciókat. Itt annyit azért megjegyeznénk, hogy a biztonsági kamera alkalmazások jellemzően fizetősek.

Bébi monitor

Van otthon egy elfekvő telefon, amit a pici gyermek közelébe is el tudsz helyezni? Keress egy bébi monitor alkalmazást, hagyd a mobilt a szobában, és máris nyugodtan dolgozhatsz a kertben, vagy intézheted a mosást, mosogatást. A mikrofon, a hangszóró és a kamera együtt biztosítja számodra nemcsak azt, hogy meghalld a sírást, hanem azt is, hogy megnézd a gyermeket, valamint hogy beszélj hozzá és megnyugtasd, amíg oda nem érsz. A bébi monitor alkalmazások továbbá nyugtató hangokat és dallamokat is le tudnak játszani, valamint arra is képesek, hogy bekapcsolják a lámpát, ha a gyermek felébredt.

Konyhai segéd

Ha szeretsz főzni, de legalábbis gyakran vagy a konyhában, akkor elgondolkodhatsz azon is, hogy konyhai segédet varázsolsz a mobilból. Mindenekelőtt szükséged lesz egy állványra és folyamatos tápellátásra. Ha ezek rendelkezésre állnak, akkor a telefont is fel kell készítened a feladatra. A gyári launchert például érdemes lecserélni egy olyanra, amivel egyszerű felépítési kezdőképernyőt tudsz összerakni. Mivel a konyhában sokszor lesz valami a kezedben/kezeden, fel kell készíteni a telefont a hangutasításokra is. A kezdőképernyőre érdemes olyan appokat kihelyezni, amire a konyhában lesz szükség: Netflix, ha kell háttérzaj, Spotify ha inkább zenét hallgatnál, Receptoldalak és listakezelő alkalmazások.

eBook

A nagy kijelző olvasáshoz is remek, így a telefont eBook helyett is használhatod. Bár annyira azért nem lesz jó az élmény, de ha leveszed a fényerőt és aktiválod a szemkímélő módot, akkor anélkül fogsz tudni olvasni, hogy a szemed túlságosan is elfáradna. Plusz további előny, hogy a telefon sötétben is használható, ami nem mondható el minden elektronikus könyvolvasóról.

Bónusz, hogy a mobil kijelzője színes, így akár képregényt is olvashatsz rajta kifogástalan minőségben. Bár a képregényhez egy táblagép a mérete miatt jobban passzol.

Autós kisokos

Az okostelefon élete új értelmet nyerhet akár az autóban is. És nemcsak egy szerepkörben! Használhatod például menetrögzítőként. Érdemes ebben az esetben direkt dashcam alkalmazást használni, mert ezekben több olyan extra is helyet kap, ami a gyári kamera szoftverben nincs benne. Gondolhatunk például balesetérzékelés funkcióra vagy loop módra, amikor is a telefon mindig csak az utolsó pár percnyi felvételt tárolja - így a belső tárhely telítettsége miatt sem kell aggódni. A gyári kamera alkalmazással ellentétben ráadásul ezek az appok a háttérben is futnak, így ha a hardver bírja, akkor a menetrögzítő funkció mellett is használhatod például navigációra a mobilt.

Egy telefontartóval felszerelkezve az autók gyári hifijét is helyettesítheted a telefonnal; jóval okosabb és gyorsabb rendszert kapsz, amivel nemcsak a navigáció működik, hanem akár a zenehallgatás, az üzenetkezelés vagy - a hátsó ülésen utazók számára - a filmnézés is.

Okos asztali óra

Nemcsak a konyhában, hanem az íróasztalon is jó szolgálatot tehet a kiöregedett mobil, hiszen amellett, hogy remek óra válik belőle, szervezőként is használhatod a rajta lévő naptár alkalmazással, listakezelővel és így tovább. Ha a telefont összekötöd a saját fiókoddal, akkor nemcsak a vele létrehozott bejegyzéseket mutatja meg, hanem azokat is, amiket a "normál" mobiloddal vettél fel a rendszerbe.

Tesztelj vele

Végül, hogy egy kicsit haza is beszéljünk, a régi telefont megtarthatod akár abból a célból is, hogy tesztelj ezt-azt - ha például új képnézegetőt szeretnél letölteni, akkor nem kell a "normál" mobilt teleszemetelni mindenféle alkalmazással. Kipróbálhatod a szoftvereket a régi mobilon. Hatványozottan igaz ez akkor, ha szeretsz kísérletezni akár olyan alkalmazásokkal is, amelyek a mobil rootolását igénylik. A régi telefon bootloaderét már kockázat nélkül kinyithatod, és a rootnak sincs akadálya. Kipróbálhatsz más operációs rendszereket is - a régi mobiloknál például, ha már nem érkezik rendszerfrissítés, sokszor ez az egyetlen módja annak, hogy friss Androidra válts.

Tipp 1: Több, a cikkben szereplő feladatra a mobil csak akkor alkalmas, ha folyamatosan a töltőn lóg. Ettől sokan félnek, pedig nem kell. Nem is a látvány miatt ódzkodnak a legtöbben, hanem azért, mert félnek attól, hogy az akkuval valamilyen probléma lesz, például túlmelegszik vagy felpúposodik. Nos, ennek semmivel sem nagyobb az esélye annál, minthogy ugyanez megtörténjen rendeltetésszerű használat közben. Hiszen a töltők és a telefonok egyaránt figyelnek az akkumulátor állapotára, a túltöltés például eleve kizárt. Bár az lehetséges, hogy az akku valamelyest gyorsabban használódik el, de ez valószínűleg úgysem lesz szempont.

A folyamatos töltés leginkább azért lehet problémás, mert kicsit megbonyolítja a helyzetet, amennyiben nem lehet a készüléket szabadon elhelyezni; tény, hogy kicsit bénán mutat, ha a falra szerelt telefon oldalából kilóg az USB-kábel. Ezt leginkább csak eltakarni tudjuk, egyébként pedig el kell fogadni, hogy a mobilt másik feladatkörben használni némi kompromisszummal jár.

Tipp 2: Semmiképp se dobd ki a telefont; ha te magad nem tudod használni, és a családban sincs más, aki örömmel fogadná, akkor eladhatod vagy elajándékozhatod a készüléket. Arra viszont mindenképp figyelj, hogy ilyenkor a telefonon lévő minden adatot törölj - és ez nemcsak a fiókok és alkalmazások eltávolítását, vagy a gyári beállítások visszaállítását jelenti! Hasonlóképpen ahhoz, mint ahogyan egy PC adattárolójáról is visszanyerhetők a fájlok, a mobiltelefonok esetében is van erre mód - így ha biztos akarsz lenni a dolgodban, használ olyan alkalmazást, ami biztonságos törlést végez a teljes belső adattárolón.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.