Hirdetés

Régi PC nem rossz PC - a legjobb tippek elavult gép újrahasznosítására



|

Új gépet vettél, és most azon tanakodsz, mit kezdjél a régivel? Semmiképp se dobd ki, mutatunk pár tippet, amikkel második esélyt adhatsz régit társadnak.

Hirdetés

Minden gond nélkül futtatja a Windows 10-et egy 6-8 éves számítógép, de ha nem ragaszkodsz az ablakos operációs rendszerhez, hanem megfelel számodra a Linux is, akkor egy ennél lényegesen öregebb PC-be is könnyen új életet lehelhetsz. Ennek köszönhetően pedig olyan feladatokra foghatod be, ami nemcsak a saját életed könnyítheti meg, hanem az egész családét kényelmesebbé teheti.

Tulajdonképpen a Windows rendszert is a számítógépen hagyhatod, ha a régi masinát egy olyan központi tárhelyként szeretnéd hasznosítani, amely helyet adhat a családi fotóknak, a filmgyűjteménynek, a zenéknek vagy a biztonsági mentéseknek. Azonban sokkal jobban jársz, ha inkább Linuxra váltasz - egészen pontosan a TrueNAS-ra. Ez egy olyan, Linux alapú rendszer, amelyet direkt a tárhely és a fájlok megosztására optimalizáltak. Ha a PC-ből NAS lesz, annak megvan az az előnye is, hogy nem szükséges hozzá monitor, így az mehet az új PC-hez.

Hirdetés

A telepítés persze kényelmesebb, ha van kijelző, de ezt utána nyugodtan lehúzhatod a gépről a billentyűzettel és az egérrel együtt; a mindennapok során ezekre már nem lesz szükség. Ha mégis szeretnél valamilyen beállítást módosítani, akkor arra távoli bejelentkezés segítségével (SSH) van lehetőséged. Illetve a NAS-funkciókhoz kapcsolódó beállítások természetesen a TrueNAS által nyújtott webes kezelőfelületen tekerhetők jobbra-balra. Ha a gépet NAS-ként tervezed használni, akkor figyelj a fogyasztáshoz kapcsolódó beállításokra és arra is, hogy a gép ne kapcsoljon ki tétlenség esetén; egy NAS-nál követelmény, hogy folyamatosan be legyen kapcsolva, de legalábbis nappal mindenképpen. Alternatívaként a TrueNAS helyett használhatod a FileCloud vagy a XigmaNAS rendszereket is.

Gyere, és legyél te is PCW Max tag!

Olvasd tovább minden cikkünket és élvezd a tagoknak járó extra kedvezményeket egész hónapban akár egy pizzaszelet áráért!

Kipróbálom
Már előfizető vagyok, bejelentkezem
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.