Hirdetés

Rémisztő androidos kártevőt talált a Google



|

A Play Áruházban bújt meg, és még a Facebookhoz is hozzáfért a kártevő.

Hirdetés

Az Android Oreo rendszerrel egyszerre a Google a Play Protectet is útjára indította. Ez egy olyan program, ami rendszeresen ellenőrzéseket végez az okostelefonon lévő appokon, illetve a Play Áruházat is átkutatja kártevők után. Most egy olyat talált a Google, ami igazán rémisztő. 

Hirdetés

A lefülelt appok mindegyike magában rejtette a Tizi hátsó kaput. Ez egy olyan malware, ami 2015 óta van jelen, és a sérülékenységeken keresztül roothozzáférést szerzett az eszközökhöz. Ezután képes volt kémkedni a fotók, hívásnaplók, beszélgetések után, az olyan népszerű appokban is, mint a Facebook, a WhatsApp, a Viber vagy a titkosított Telegram. SMS-t is tudott küldeni a készülék GPS-koordinátáival, illetve fotózni a kamerával vagy hangot felvenni a mikrofonnal. 

Szerencsére a Tizi által kiaknázott sérülékenységeket már 2016. áprilisában javította a Google. Mi a rossz hír? Az, hogy aki régebbi androidos mobilt használ, az nem kapta meg ezt a frissítést. 

A Google adatai szerint a Tizi a legnagyobb mértékben Kenyát érintette, de azért máshová is jutott a kártevőből. Az óriás azóta minden érintett appot törölt az alkalmazásboltjából, felfüggesztette a fejlesztők fiókjait, és figyelmeztetést küldött a fertőzött készülékekre. A Play Protect is frissült. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.