Hirdetés

Rengeteg újdonságot hozott a Windows 11 legfrissebb verziója



|

Egyebek mellett megújult Feladatkezelőt, fejlettebb gesztusvezérlést és élő feliratokat is kaptunk.

Hirdetés

Március 5-én lesz öt hónapja, hogy a Microsoft kiadta a Windows 11-et, ám az operációs rendszer fejlesztése ezzel még messze nem ért véget, hiszen jó pár frissítés kell majd ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön.

A redmondiak nemrég tették elérhetővé a Windows 11 legújabb fejlesztői tesztváltozatát, a 22557-es számú Insider Preview Buildet, ami egy sor újdonságot tartogat a Windows Insider program bennfenteseinek.

Hirdetés

A leglátványosabb attrakció a modernizált Feladatkezelő, melynek közelgő átalakítását már január óta sejteni lehetett. Az alkalmazás teljesen új arculatot kapott, amivel jobban belesimul a Windows 11 Fluent Design stílusnyelvébe. Az eddigi, kimondottan puritán megjelenést egy ízlésesebb felület váltotta, ahol a menüsor az ablak bal oldalára került.

A 22557-es build a gesztusvezérlést is megpiszkálta: a tálca jobb oldaláról indított suhintással a Gyorsbeállításokat (Quick Settings) csalhatjuk elő, a Start menü eléréséhez pedig középről kell felfelé húznunk az ujjunkat. További újdonság, hogy az Értesítési központ megnyitásakor (ezt a képernyő jobb széléről tudjuk behúzni) az ablak már automatikusan csúszik elő, hanem közvetlenül leköveti az ujjunk mozgását.

S ha már szóba került a Start menü, az itt rögzített alkalmazásokat mostantól akár mappákba is rendezhetjük. A mappáknak egyelőre nincs nevük, de a Microsoft közlése alapján egy későbbi build akár ezt is elhozhatja. A Fájlkezelő is tartogat egy apró módosítást a rögzített tartalmakhoz, az itt kitűzött fájlok ugyanis a gyorsabb elérés érdekében már a legutóbb használt fájlok előtt jelennek meg.

A legfrissebb Windows 11 ezek mellett még számos változtatást hozott, íme a fontosabbak:

  • Megjelent a Ne zavarjanak és a Focus mód, melyekkel az értesítéseket zabolázhatjuk meg a hatékonyabb munka érdekében.
  • Angol nyelvű, bármely hanganyaggal (beleértve a videók hangsávjait is) működő automatikus feliratok segítik a hallássérülteket. A feliratok a Win + CTRL + L billentyűparanccsal, vagy a Gépházból aktiválhatók.
  • A Fájlkezelőbe integrálták a OneDrive felhőtárhelyet, automatikus szinkronizálással, a mappák ikonja pedig megmutatja a bennük tárolt fájlok előnézetét.
  • Már az ablakok képernyő tetejére húzásával is aktiválható a Snap Layouts-funkció.
  • Hatékonysági üzemmóddal bővült a Feladatkezelő, amivel a túl sok erőforrást igénylő alkalmazások fogyasztását foghatjuk vissza.

Az újdonságok teljes leírása a Windows Insider blogon olvasható. A 22557-es build nyilvános kiadása akár már ebben a hónapban is megtörténhet, arra viszont nincs garancia, hogy az összes felsorolt változtatás visszaköszön benne.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.