Hirdetés

Repülőket és hajókat is rákötnének Elon Musk műholdas világhálójára



|

A milliárdos szerint a SpaceX Starlink akár már az idei évben teljesen mobillá válhat.

Hirdetés

Elon Musk űrkutatási vállalata, a SpaceX 2018 februárja óta építgeti a Föld körül keringő műholdas hálózatát, mellyel bárhol hozzáférhető internetet biztosítanának a jövőbeli előfizetőknek. A Starlink-projekt keretében eddig több mint 1300 mesterséges égitestet állítottak pályára, ősz óta pedig már bétatesztelésre is van lehetőség, a korai beszámolók szerint nem is rossz tapasztalatokkal.

A nagyszabású vállalkozás legutóbb azzal került a hírekbe, hogy az újabb műholdakat szállító rakéta egyik darabja egy mit sem sejtő farmer birtokán landolt, most viszont jelentősebb fejleményekről számolhatunk be. A SpaceX ugyanis olyan eszközök engedélyezését kérte a Szövetségi Kommunikációs Bizottságtól (FCC), melyek mozgó járműveket kötnének össze az űr-internettel.

Hirdetés

Michael Sheetz, a CNBC riportere ebből azt a következtetést vonta le a Twitteren, hogy Musk a Teslákat szeretné a Starlinkre kötni. A milliárdos azonban reagált Sheetz posztjára, tisztázva, hogy az engedélyezésre váró terminálok túl nagyok a személyautókhoz, ezért kifejezetten repülőgépekbe, hajókba, kamionokba, valamint lakóautókba szánják őket.

Ez pedig azért is nagy hír, mert a hiányos infrastruktúra miatt a Starlink egyelőre még a bétatesztelők számára sem teszi lehetővé a szabad mozgást: a műholdas internet csak azon a címen használható, amit a felhasználók a jelentkezéskor regisztráltak. A félkész állapot persze nagyon messze áll a koncepció lényegétől, az új hír kapcsán ezért az EveryDay Astronaut meg is kérdezte Musktól, hogy mikortól várható a földrajzi korlátozás feloldása.

A cégvezető válaszában leírta, hogy már csak néhány fellövés (a Falcon 9 rakéta akár 60 műholdat is szállíthat egyszerre) és szoftveres frissítés választja el őket attól, hogy az év későbbi szakaszában "teljesen mobillá" válhasson a szolgáltatás. Musk itt is megerősítette, hogy az új terminálok teherautókban és lakóautókban is elhelyezhetők, és mozgás közben is képesek lesznek csatlakozni az internetre. 

A SpaceX naptárának legközelebbi nagy eseménye egyébként az április 22-re tervezett  Space X Crew-2 misszió, ami a cég második, legénységgel végrehajtott küldetése lesz a saját fejlesztésű Dragon űrhajóval.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.