Hirdetés

Reszkethet a Google Maps, fontos fegyvert kaptak a konkurens alkalmazások



|

A Meta, a Microsoft és más nagy cégek fogtak össze, hogy megdöntsék a Google Maps egyeduralmát.

Hirdetés

A keresőpiac, az e-mailezés és a videómegosztás mellett a Google az online térképek kategóriáját is dominálja, hiszen a Google Maps pozícióját még a 2012 óta csiszolgatott Apple Maps, vagy a szélesebb körben elérhető, szabadon felhasználható OpenStreetMap adatbázis sem képes veszélyeztetni.

A nonprofit Linux Foundation azonban tavaly decemberben Overture Maps Foundation néven egy új összefogást alapított, amelynek célja, hogy ingyenesen hozzáférhető és könnyen felhasználható információkat biztosítson új térképes alkalmazások készítéséhez. A kezdeményezéshez olyan nagy cégek csatlakoztak, mint a Microsoft, az Amazon, a TomTom és a Meta, a projekt keretében elérhetővé váló adatbázisokat pedig a közösségileg finanszírozott OpenStreetMap elől sem szeretnék elzárni.

Hirdetés

Most pedig a következő fázisba ért a Google Maps elleni offenzíva, az Overture Maps ugyanis nyilvánosságra hozott egy 59 millió bejegyzésből álló adathalmazt, a The Placest Datasetet, amely egyebek mellett vendéglátóipari egységekről, látnivalókról, a tömegközlekedésről és közigazgatási határokról ad tájékoztatást. A Microsoft és a Meta által összegyűjtött információk segítenek, hogy az Overture Mapsen alapuló térképek valódi konkurenciát jelenthessenek a saját, fizetős API-val dolgozó Google-nek.

"A Places-adatkészlet egy különösen jelentős, korábban nem elérhető nyílt adatkészletet takar, amely a világ bármely pontján található kis és nagy vállalkozásoktól kezdve a kis utcai piacokig mindent feltérképezhet."

- nyilatkozta Marc Prioleau, az Overture Maps Foundation igazgatója. A vezető ugyanakkor figyelmeztet, hogy a valódi kihívás az adathalmaz frissen tartása lesz, ezért egy széles körű együttműködést alakítanak ki, hogy a jövőben is friss információkkal szolgálhassanak a projekten alapuló térképek.

Végső soron pedig az OpenStreetMapre épülő ezernyi alternatíva (pl. az offline GPS-t is kínáló MAPS.ME, vagy a természetjáróknak szóló Guru Maps) is profitálhatnak az információkból, hiszen az Overture Maps Foundation már a tavalyi bejelentéskor közölte, hogy kifejezetten bátorítja a projekt tagjait az adataik megosztására.   

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.