Hirdetés

Riasztó jelentés: MI által vezérelt drón ölt embert?



|

Az ENSZ szerint a tavalyi incidens mindenféle emberi beavatkozás nélkül, a mesterséges intelligencia döntése után történhetett.

Hirdetés

Mióta létezik mesterséges intelligencia, a kutatók újra és újra felhívják a figyelmet, hogy ha túl sok szabadságot adunk ezeknek a szoftvereknek, akkor abból előbb-utóbb nagy baj lesz. Bár a Terminátor filmek disztópiájától még messze vagyunk, repkednek a világban olyan harcászati eszközök, amik nagyon durva pusztítást tudnának okozni, ha elszabadulnának.

A jelek szerint valami ilyesmi történhetett tavaly márciusban Líbiában, ahol az ENSZ Biztonsági Tanácsának jelentése szerint autonóm drónok mértek csapást az éppen visszavonuló szakadár erőkre.

A lázadókat Kargu-2 típusú, pilóta nélküli drónok bombázták, amelyek önállóan, bármilyen beavatkozás nélkül is képesek puszítani. Az STM által tervezett drónok nem hagyományos fegyverekkel vannak felszerelve, hanem kamikáze módjára berepülnek és a célpont közelében felrobbannak.

Hirdetés

A jelentés nem erősíti meg, hogy az esetnek voltak halálos áldozatai, azonban ha ez bekövetkezett, akkor ez volt az első olyan alkalom, amikor a pusztán mesterséges intelligenciát használó drón embert ölt.

Bár a technológia rengeteget fejlődött, a szakértők szerint a célpont azonosításában még messze nem tökéletes, és ezek a rendszerek egyszerűen nem tudnak különbséget tenni a civilek és a katonák között, így csak idő kérdése, hogy komoly problémákat okozzanak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.