Hirdetés

Rizsszemnyi implantátum forradalmasíthatja az agydaganatok gyógyítását



|

Jóval hatékonyabbá teheti az agytumorok kezelését egy új találmány.

Hirdetés

Manapság szinte egymást érik azok a rendkívül ígéretes orvostechnológiai fejlesztések, amelyek miniatűr implantátumok segítségével keresnek megoldást az embereket sújtó gyakori problémákra. Ilyen például az az ujjnyi szenzor, ami az átültetett szervek állapotát képes megfigyelés alatt tartani, vagy az a több agyi érzékelőből álló rendszer, amely visszaadja a súlyos bénulásban szenvedők hangját.

Ezúttal pedig a bostoni Brigham and Women's kórház (BWH) prezentálta a saját találmányát,  a rákellenes harc fegyvertárát bővítve egy forradalmi eszközzel.

Hirdetés

A Harvard Egyetem oktatókorházaként működő intézmény egy rizsszem méretű implantátummal állt elő, amellyel közvetlenül a műtétek során, valós időben tesztelhető a bevetett gyógyszerek hatása a tumorokra. A technológiát kifejezetten a gliómák, az agydaganatok egy gyakori és nagyon veszélyes típusának kezelésére fejlesztették ki, és eddig nem elérhető távlatokat nyit meg az orvosok számára.

"Annak érdekében, hogy a legnagyobb hatást gyakorolhassuk e daganatok kezelésére, már a korai szakaszban meg kell értenünk, hogy melyik gyógyszer hat a legjobban egy adott betegnél. A probléma az, hogy a jelenleg rendelkezésre álló eszközök, amelyekkel megválaszolható ez a kérdés, egyszerűen nem elég jók. Ezért jött az ötlet, hogy minden egyes beteg legyen a saját maga laboratóriuma egy olyan eszközzel, amely közvetlenül az élő daganatot kérdezi ki, és megadja nekünk a szükséges információkat".

- magyarázta a fejlesztés jelentőségét Dr. Pierpaolo Peruzzi, Brigham and Women's kórház idegsebészeti tanszékének adjunktusa, a projekt társvezetője az intézmény közleményében. Az implantátum további előnye, hogy jóval kevésbé invazív a korábbi módszereknél, vagyis csak csekély mértékben szükséges a szövetek roncsolása a beültetéséhez. Az eszköz legfeljebb 2-3 órán át marad a betegben, és mikrodózisos adagolással akár 20, forgalomban lévő rákellenes gyógyszer hatásait is képes tesztelni.

A kutatás vezetői már klinikai teszteknek is alávetették a technológiát, a kísérlet során pedig egyetlen páciensnél sem tapasztaltak mellékhatásokat. A projekt jelenlegi szakaszában azt vizsgálják, hogy miként hasznosíthatók a legjobban az implantátummal begyűjthető adatok, a továbbiakban pedig azt is tesztelni fogják, hogy milyen hatással jár, ha már a műtét előtt 72 órával beültetik az eszközt. A projektről szóló tanulmány a Science Translational Medicine szakfolyóiratban olvasható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.