Hirdetés

Robot mixeli a koktélokat a pekingi téli olimpián



|

Egy egész seregnyi robot sertepertél a téli játékokon, csökkentve a koronavírus terjedésének esélyeit.

Hirdetés

A napokban vette kezdetét a XXIV. téli olimpiai játékok, amit a 2008-as olimpiát is megrendező Pekingben tartanak. A 91 ország közel 3000 atlétájának részvételével zajló ötkarikás versengés biztonságának érdekében Kínában már hónapok óta vasszigorral tartják kordában a koronavírust, szükség esetén egész városokat vonva karantén alá.

Az erőfeszítéseket pedig egy kisebb robothadsereg is segíti, akik különböző szerepekben igyekeznek kiváltani a fertőzést potenciálisan továbbadó emberi személyzetet a február 20-ig tartó játékokon.

Hirdetés

A szervezők hivatalos közleménye szerint a belépési pontokon robotterminálok ellenőrzik a látogatók egészségügyi és oltottsági adatait, az egyes helyszíneken pedig nyakkendős lázmérő-robotok végeznek szúrópróbaszerű vizsgálatokat. A fertőtlenítést is a gépekre bízzák, akik percenként 36 négyzetméternyi teret képesek megtisztítani. A szintetikus segítség a logisztikában is szerepet kap: a versenyek alatt lézeres navigációs rendszerrel felszerelt robotok szállítják a sportolók pontjelentéseit, a külső helyszíneken pedig akár 300 kg teherbírású robotokat használnak az áruk mozgatására.

A leglátványosabb viszont az úgynevezett okosétterem, ahol a plafonra szerelt, automatizált sínrendszer szervírozza az ételeket, míg a bárpult mögött egy hatalmas robotkar mixeli az italokat. Akinek pedig a havas-jeges sportok láttán megjön a kedve egy fagylaltra, egy automatába zárt minirobottól veheti át a hűvös édességet. A Reuters egy rövid videót is készített a gépekről:

A derűs robotos sztorira némiképp árnyékot vet, hogy az Egyesült Államok felhívására több ország (az Egyesült Királyság, Ausztrália, Kanada, India, Dánia, Litvánia, Észtország és Koszovó) is diplomáciai bojkottot hirdetett a pekingi téli olimpiára a Kínából jelentett emberi jogi visszaélések, főként az ujgur kisebbség átnevelő táborokba zárása és kényszermunkára fogása miatt. A bojkottot támogató államok sportolói részt vesznek ugyan a versengésben, a kormányzatok viszont nem küldenek képviselőt az eseményre.

Hazánk 14 fős csapatot delegált a pekingi téli olimpiára, akik alpesi síben, snowboardban, műkorcsolyában, rövidpályás gyorskorcsolyában és sífutásban méretik meg magukat. Aki pedig a magyar robotoknak is drukkolna, annak az Enjoy Robotics tevékenységét érdemes figyelemmel kísérnie, a budapesti cég ugyanis az olimpián látottakhoz hasonló gépek fejlesztésén és gyártásán dolgozik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.