Hirdetés

Robot támadta meg a Tesla egyik dolgozóját, de ez csak a jéghegy csúcsa



|

Nagyon rossz fényben tünteti fel az autógyártót egy friss jelentés, ami a munkások biztonságával foglalkozik.

Hirdetés

Elon Musk hírhedt arról, hogy szinte emberfeletti teljesítményt vár el a dolgozóitól, a lehető legnagyobb elköteleződéssel és sok-sok túlórával. Nincs ez másként a Teslánál sem, amelyet már 2018-ban is megvádoltak azzal, hogy nem jelenti korrekten a gyáraiban történt sérüléseket, egy új jelentés pedig ismét részletesen foglalkozik a témával.

A The Information összefoglalója a hivatalos nyilvántartásokban található számokra, valamint jelenlegi és egykori alkalmazottak beszámolóira alapozva arról ír, hogy súlyos biztonsági hiányosságok jellemzik a Tesla-üzemek működését.

Hirdetés

A cikk egyebek mellett egy 2021-es esetet emel ki az austini gyárból, amikor is egy mérnök épp három robotot ellenőrzött, ám az egyik, amelyet autóalkatrészek megfogására és mozgatására programoztak nem lett kikapcsolva, ezért a műveletet folytatva belevájta az "ujjait" a dolgozó hátába és a karjába. Végül egy másik munkás állította le az eszközt, egy szemtanú szerint pedig az áldozat heves vérzéssel távozott a helyszínről.

A Tesla által benyújtott hivatalos jelentésben csak annyi állt, hogy az illető "vágott vagy nyílt sebet" szerzett, és hogy nem volt szüksége szabadságolásra. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, a The Information által vizsgált adatok alapján ugyanis az austini üzemben tavaly átlagosan 21-ből 1 alkalmazott sérült meg munka közben, míg a fremonti egységben ennél is rosszabb, 12 az 1-hez az arány. A hasonló gyárak 30 dolgozóként egy sérüléssel működnek.

Az autógyártó egykori és jelenlegi alkalmazottai szerint a vállalat rendszeresen spórol a karbantartáson és a működési eljárásokon, illetve a termelési sebesség növelésére vonatkozó követeléseivel is veszélynek teszi ki a dolgozóit. A The Information a hivatalos szervek felelősségét is felveti, mivel a cikk állítása szerint az austini üzemet 2020-ban és 2021-ben is csupán egyszer ellenőrizte a Szövetségi Munkavédelmi Hatóság.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.