Hirdetés

Saját alkalmazásboltot indítanak az oroszok a Play Áruház helyett



|

Nem látnak más módot a kifizetéseiktől megfosztott fejlesztők megsegítésére.

Hirdetés

Ahogy arról mi is rendszeresen beszámolunk, az orosz-ukrán háborúból a tech cégek sem maradtak ki, az Oroszországra kivetett gazdasági szankciókkal összhangban több vállalat is korlátozásokat vezetett be az orosz piacon. Az Apple, a Samsung, az Intel és az AMD például teljesen leállította a termékei helyi forgalmazását, a Google pedig nem csak az állami hátterű hírcsatornákat blokkolja, de a Play Áruházban is felfüggesztette a fizetős tranzakciók teljesítését.

Az orosz Android-felhasználók így jelenleg csak ingyenes appokat tölthetnek le, és a mikrotranzakcióktól is elvágták őket. A lépés leginkább a helyi fejlesztőknek fáj, akik teljesen elestek a mobilos bevételeiktől, beleértve a reklámok megjelenítése után járó profitot is. A Digital Platforms, egy fejlesztőkből álló szervezet ezért nemrég bejelentette, hogy saját alternatívát indít a Google boltja helyett.

Hirdetés

A Reuters beszámolója szerint a NashStore (magyarul kb. a "MiBoltunk") nevű áruház az orosz nemzeti fizetési rendszert, a Mirt használja majd, és május 9-én, vagyis a második világháborús szovjet diadalt ünneplő Győzelem Napján nyitja meg a kapuit. A kezdeményezésnek nincs technikai akadálya, hiszen a Google sosem tiltotta az alternatív boltokat, a szintén orosz Yandexé már most is elérhető.

"Az oroszok sajnos már nem tudják normálisan használni a Google Playt az alkalmazások megvásárlására, a fejlesztők pedig elvesztették bevételi forrásukat. Ezért hoztunk létre egy orosz alkalmazásboltot, a NashStore-t."

- nyilatkozta a hírügynökségnek a Digital Platforms képviselője. A szándékot pedig bizonyára méltányolják majd a helyi fejlesztők, akiknek akár új üzleti lehetőséget is jelenthet a fizetős nyugati alkalmazások pótlása. A kérdés csak az, hogy mennyire lesznek csábítóak az új áruház portékái a felhasználók számára, a NashStore esélyét viszont növeli, hogy a felmérések szerint az orosz társadalom többsége támogatja az ukrajnai háborút, és összezárt a nyugati szankciók hatására.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.