Hirdetés

Saját chipeket fejleszt a Tencent



|

Három SoC-on is dolgozik a kínai vállalatóriás, melyek közül az egyik már a próbagyártás fázisában van.

Hirdetés

Kína, s így a világ egyik legnagyobb technológiai vállalataként a Tencent Holdings nem csak a játékiparban van jelen, de számos érdekeltséggel bír a médiától az online fizetésen át a felhőszolgáltatásokig.

A változatos portfólió kiszolgálásában kulcsszerepet játszik a cég saját infrastruktúrája, amely a South China Morning Post jelentése szerint előbb-utóbb házon belül fejlesztett chipekkel válthatja ki a nyugati technológiákat.

Hirdetés

A lap szerint a Tencent rögtön három SoC-kal készül a jövőre:

  • Zixiao: Ez egy AI-gyorsító, amely a videók és a képek mellett a természetes nyelvi feldolgozásban (NLP) segít. A cég egyik vezető beosztású alkalmazottja szerint a chip már próbagyártásban van, teljesítménye pedig "100 százalékban jobb" a konkurens ajánlatokénál.
  • Chaghai: Videó dekódoló egység, amely állítólag 30%-kal lesz hatékonyabb a konkurenciánál.
  • Xuanling: Nagy teljesítményű hálózati interfész vezérlő felhő adatközpontokhoz. Ez elvileg 4-szeresen pipálja majd le a rivális technológiákat, de a Tencent nem fejtette ki, hogy pontosan miben.

A vállalat szempontjából észszerű lépés a saját megoldásokra való átállás. A Tencent infrastruktúrája ugyanis ma komoly részben olyan amerikai partnerek (pl. AMD, Broadcom) hardvereit használja, melyeket az Egyesült Államok és a Kína között dúló kereskedelmi háború miatt bármikor eltilthatnak a cégtől, ahogy arra a Huawei esetében már láthattuk is példát.

Nem kevésbé fontos szempont továbbá az sem, hogy a házon belüli technológiával a Tencent totális kontrollt szerezhet a saját infrastruktúrája felett, ami nagyban segítheti a szolgáltatások optimalizálását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.