Hirdetés

Saját pénzt tervez a Facebook



|

Bár a Bitcoin és a többi kriptovaluta mostanában inkább szitokszó, mint áldás, Zuckerbergék mégis egy hasonló projekten dolgoznak.

Hirdetés

Arról még mindig megoszlanak a vélemények, hogy a kriptopénzek, élükön a Bitcoinnal vajon egyszer tényleg beteljesítik eredeti küldetésüket, hogy a csúnya-gonosz bankrendszertől független, modern, elektronikus fizetőeszköz váljon belőlük, vagy megmaradnak a bizonytalan, fél-kalóz megítélés mögött. Mindenesetre az tény, hogy az első időszak eufóriája után ma már azért nem egyértelmű a virtuális pénzek sikere. És pont ezért érdekes hír, hogy a Facebook állítólag most szeretne saját pénzt elindítani.

Hirdetés

Állítólagos belső források mondtak erről ezt-azt a The New York Times-nak: eszerint egy 50 fős csapat dolgozik a Facebook-pénzen, teljes titokban (legalábbis eddig volt titok ugyebár). Első körben a WhatsApp-on tesztelnék az újdonságot, amely arra szolgál, hogy üzenetküldő eszközökkel lehessen pénzt is küldeni családtagoknak, barátoknak, ismerősöknek. Jelenleg valahogy úgy nézne ki a dolog, hogy valamilyen kriptovalutákkal kereskedő cég lenne a Facebook partnere, náluk lehetne átváltani valós pénzünket Facebook-fityingekre, majd elküldés után a címzett is ugyanitt válthatná vissza hagyományos fizetőeszközre.

Ezzel akár az is együtt járhatna, hogy benn is tarthatnánk a pénzünket egy "Facebook-fiókban", valahogy úgy, mint ahogy a PayPal-nál megszoktuk, tehát nem szükséges azonnal visszaváltani az összeget, ahogy megkaptuk, ebből az egyenlegből küldözgethetnénk mi is, ha erre van szükség. De persze ez még mind csak spekuláció, biztosat csak akkor lehet majd tudni, ha a Facebook is megerősíti ezeket a híreket.

Jó ez nekünk?

Az ötlet kissé vadul hangzik, főleg a Facebook adatkezeléssel kapcsolatos botrányainak fényében, de nem légből kapott. Kínában már nagy sikerrel működik egy csevegőprogramon keresztüli fizetési megoldás, a WeChat nevű mobilappon már jó ideje élesben használnak valami hasonlót. Emellett pletykaszinten arról is beszélnek, hogy a Telegram, a Signal, valamint két dél-koreai chat alkalmazás, a Line és a Kako is tervez hasonlót.

Előnye mindenképpen az lenne, hogy könnyebb lenne országokon átívelő utalásokat elintézni akár közreműködő bankok és az ehhez kapcsolódó költségek és időfaktor kihagyásával. Emellett főleg azokon a területeken, például az elmaradottabb országokban lenne könnyítés, ahol nincs jól kiépített bankrendszer. Viszont a másik oldalon - a már említett adatkezelési para mellett - pont a Bitcoin és társainak vegyes megítélése lehet figyelmeztető jel. Hiszen nem tudni, a Facebook-pénzt hogyan ellenőrizné és ezáltal hogyan biztosítaná bármilyen pénzügyi felügyelet, tehát elvi szinten rizikósabb lenne így utalni és ilyen formában tartogatni a pénzünket. Vajon a Facebook akarna felügyeletet gyakorolni a pénzmozgások felett? Akkor kevésbé lenne Bitcoin-szerűen "szabad" a megoldás. Ha pedig mégis hagynák blockchain-szerűen működni a virtuális fizetést, oda a biztonság.

A pletyka már korábban is előkerült, az akkori források szerint a Facebook-pénz értékét a felhasználó által használt hagyományos fizetőeszköz értékéhez kötnék, ami egyrészt nem rossz hír, hiszen önmagában nem "szállhat el" az árfolyama, viszont ez esetben itt is számolni kell azzal, ha országhatárokon keresztül utalnánk, ilyenkor ugyanis pontosan ugyanúgy kéne figyelni a két ország fizetőeszköze közötti árfolyamingadozásra, mint hagyományos esetben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.