Hirdetés

Saját Starlinket épít az EU



|

A műholdas konstelláció növeli a kontinens függetlenségét és biztonságosabbá teszi a kapcsolattartást.

Hirdetés

Az ukrajnai háború megmutatta, hogy a válsághelyzetekben milyen fontos is a korszerű kommunikációs infrastruktúra, hiszen az Oroszország által lerombolt országban sok helyen már csak Elon Musk műholdas konstellációja, a Starlink révén lehet az internetre csatlakozni, ami óriási kitettség egy külső szereplő irányába, aki persze nem puszta jóindulatból szállt be a védelmi erőfeszítésekbe.

Keleti szomszédunk példáját elnézve különösen üdvözlendő, hogy az Európai Tanács és az Európai Parlament a napokban ideiglenes megállapodásra jutott egy saját műholdas konstelláció kiépítéséről.

Az IRIS (Infrastructure for Resilience, Interconnection and Security by Satellite) projekt kifejezetten a kormányzati szervek részére fog biztonságos kommunikációs csatornákat biztosítani, és az Európai Unió harmadik műholdas rendszere lesz a Galileo (navigáció) és a Copernicus (a Föld megfigyelése) után.

Hirdetés

Az IRIS a tervek szerint 2027-re lesz teljesen működőképes, egy nagyobb projekt, az összesen 2,4 milliárd eurós (közel 1000 milliárd forintos) költségvetésű konnektivitási program részeként. A konstellációt különösen az általános jellegű és a kritikus infrastruktúrákat lefedő védelem, a felügyelet és a válságkezelés területén kívánják hasznosítani, a pályájából adódóan viszont akár Afrika számára is kapcsolódási lehetőséget biztosíthat.

"A biztonságos és megbízható kommunikáció az EU stratégiai autonómiájának egyik sarokköve. A biztonságos konnektivitási program keretében egy több száz műholdból álló multiorbitális konstelláció fog kiépülni, amely fedezni fogja az EU biztonságos kommunikációs szolgáltatások iránti igényeit, és amelynek segítségével az űrbeli főszereplők egyikévé válhatunk majd. Ennél is fontosabb, hogy mindez számos előnnyel fog járni polgáraink és mindennapi életük szempontjából."

- mondta a projektről Martin Kupka, a cseh közlekedési miniszer. A program nem csupán a kormányzati szervek és az uniós intézmények javát hivatott szolgálni, hanem lehetővé teszi, hogy a magánszektor kereskedelmi szolgáltatásokat nyújtson, hozzájárulva ezáltal az európai ipar versenyképességéhez.

Az űrbéli építkezést maga az Unió finanszírozza, az Európai Űrügynökség (ESA) és magánbefektetők további hozzájárulásával.  A konstelláció a helyi startupoknak is nagy lehetőség, akik az infrastruktúra 30%-át szállítják majd.

Ami a biztonságot illeti, a hatékony titkosítás érdekében az IRIS korszerű kvantumkommunikációs technológiákat is alkalmazni fog az Európai Bizottság vonatkozó kezdeményezésének (EuroQCI) felhasználásával. A műholdas hálózat megépítéséről szóló ideiglenes megállapodás akkor lép érvénybe, ha a Tanács és az Európai Parlament formálisan is áldását adja rá.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.