Hirdetés

Sam Altman visszatérésével a Microsoft is növelte a befolyását az OpenAI felett



|

Hivatalosan is lezajlott a kirúgott vezérigazgató visszatérése, ami az igazgatótanácsban is gyökeres változásokat hozott.

Hirdetés

November közepén egy különös szappanopera tartotta lázban a tech világát, miután a ChatGPT és a DALL-E képgenerátor mögött álló OpenAI igazgatótanácsa váratlanul kirúgta a cég arcának számító Sam Altman vezérigazgatót, akinek a befektetők és a felmondással fenyegetőző alkalmazottak nyomására néhány nap után mégis sikerült visszatérnie.

A The Verge beszámolója szerint nemrég hivatalosan is lezárult a visszavételi folyamat, ami nemcsak a kirúgott CEO, hanem a vállalat legfontosabb befektetője, az Altmant a kirúgása után néhány napra le is igazoló Microsoft számára is nagy sikert jelent.

Hirdetés

A vezérigazgató visszahelyezésével ugyanis az igazgatótanácsot is átszabták, amelyből kikerültek azok a korábbi tagok, akiknek kulcsszerepük volt a kirúgásban. A pletykák szerint Altman ellenlábasai elsietettnek és kockázatosnak találták a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéseknél diktált tempót, ezért óvatosabban jártak volna el.

Ez azonban már a múlt, mivel az új testület Altman mellett három olyan tagból áll (Bret Taylor elnök, Larry Summers és Adam D'Angelo), akik egyetértenek az eddigi iránnyal. Ami pedig az OpenAI 49%-át birtokló Microsoftot illeti, a vállalat most először egy szavazati joggal nem bíró megfigyelő tagot is küldhet az igazgatótanácsba, így többé nem fordulhat elő, hogy a több mint 10 milliárdos befektése ellenére csak utólag értesül az ott lezajlott döntésekről.

A fejlemény tehát azt jelzi, hogy a redmondiak szorosabb ellenőrzést fognak gyakorolni az eredetileg nonprofitként indult OpenAI felett, melynek technológiái olyan szolgáltatásokat hajtanak, mint a Bing Chat és a Copilot irodai asszisztens, a jövőben pedig az Xbox-platform játékaiban is jelentős szerepük lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.