Hirdetés

Samsung Galaxy S24 Ultra teszt – a mesterséges intelligencián a világ szeme



|

Kipróbáltuk a Samsung Galaxy S24 Ultrát, amely ezúttal az utóbbi években megszokotthoz képest nagyobbat lépett előre, mégpedig a kamerához kapcsolódó fejlesztéseknek és a mesterséges intelligenciának köszönhetően.

Hirdetés

Évről évre egy korábban mutatja be aktuális csúcstelefonjait a Samsung, tavaly februárban, idén pedig már januárban megvolt az S sorozat premierje. A szokásos menetrend szerint három típus érkezett, tesztünk alanya, a legnagyobb változat - S24 Ultra - továbbra is a Note széria örökségét viszi tovább. Azaz jár mellé toll is, amely használaton kívül természetesen elrejthető a készülékházban. 

Mi változott kívül?

A Samsung Galaxy S24 Ultra a korábbi évek hagyományaival ellentétben külsőre is változott, nemcsak belül történtek fejlesztések. A dél-koreai gyártó a Note szériára, később az S Ultra telefonokra jellemző szögletes vonalvezetést ugyan megtartotta - aminek hála első ránézésre is mindenki látja, hogy milyen modellről van szó - eltűnt viszont a kijelző két oldaláról a kerekítés. Bizony, az S24 Ultra teljesen sík OLED-panelt kapott. Van, aki ennek örül, de biztosan lesznek, akiknek hiányozni fog a dolog. Tény, hogy sokkal nagyobb eséllyel lehet így a mobilt olyan pozícióban tartani, hogy semmi se csillanjon be a kijelzőn, viszont az S23 Ultra mellé téve a telefont kevésbé tűnik kecsesnek az oldalsó keret. Nem is csoda, hiszen jóval szélesebb lett. És ez nemcsak esztétikai kérdés, hanem a fogást is alapvetően megváltoztatja: a keret éle egyértelműen érezhető az ujjunkon vagy a tenyerünkön, amikor a mobilt tartjuk. Az oldalsó keret anyaga is változott, alumíniumról titánra, ami jobban bírja a gyűrődést, így a sík kijelzővel karöltve kisebb az esélye annak, hogy repedjen az üveg, ha a telefont véletlenül leejtenéd.

A keret foglalja magában a gombokat jobb oldalt (milliméterre ugyanott, mint az S23 Ultránál), lent pedig a SIM-tálcát (dual Nano-SIM, microSD nélkül), az USB-C csatlakozót, az egyik hangszórót és az S-Pent találod (amelynek színe igazodik a telefonhoz). Apró változás, hogy a felső részen immáron két mikrofont is elhelyeztek.

A hátsó fertálynál szintén az a legszembetűnőbb változás, hogy nincsenek ívek a matt, festett üvegen. Ha viszont a kamerákat és a márkajelzést nézzük, akkor pontosan ugyanaz a látvány tárul elénk, mint az S23 Ultra esetében: négy kamera, lézeres távolságmérő és LED-es segédfény alkotják a kamerarendszert. Kamerasziget nincs, az obektívek viszont kilógnak a hátlap síkjából, ami az aszimmetrikus elhelyezéssel együtt azt jelenti, hogy az asztalra letett S24 Ultra szépen billegni fog, ha nyomkodod.

A méret és a tömeg ezúttal is csak egészen minimális mértékben változott: 162,3 mm-es hossz (-1,1 mm), 79 mm-es szélesség  (+0,9 mm), 8,6 mm-es vastagság (+0,3 mm) és 232 grammos tömeg (-2 gramm) jellemzi a készüléket. A Samsung továbbra is az IP68-as besorolás követelményeinek megfelelően gyártja a telefont, így az garantáltan pormentes, és a vizet is bírja. 

Belül csupa izom

Tavaly nagy szám volt, hogy a Samsung az összes Galaxy S telefont Snapdragon SoC-vel dobta piacra, nos az öröm nem tartott sokáig, hiszen az S24-eknél a dél-koreai gyártó újra használ Exynost is. Az elosztás annyiból viszont változott, hogy a régiós eltérés csak az S24-re és S24+-ra érvényes, az összes S24 Ultrában viszont Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 duruzsol. A RAM mennyisége egységesen 12 GB-ra nőtt, a tárhely pedig minimum 256 GB, a két nagyobb opció ennek kétszeresét, valamint négyszeresét jelenti. A 6,8 colos, 1440×3120 pixeles (tehát minimálisan megnyújtott) AMOLED-kijelzőt Adreno 750 hajtja meg. A panel akár 2600 nites fényerőre is képes, támogatja a HDR10+ videókat is, tartalma pedig másodpercentként 1-120 alkalommal frissülhet. Ahogyan az a Samsungnál megszokott, a panel alsó fele mögött helyezkedik el az ujjlenyomat-olvasó.

Hirdetés

A Samsung Galaxy S24 Ultra a két nano-SIM mellett eSIM-et is tud használni, a tárhelye viszont nem bővíthető. A fontosabb adapterek közül az 5G, a WiFi 7, a Bluetooth 4.3, az USB 3.2-es Type-C csatlakozó és a GPS az, amelyek említésre méltók.

Az akkumulátor továbbra is gyenge pont. Nem az 5000 mAh-s kapacitással van gond, hanem azzal, hogy a gyorstöltés legfeljebb 45 wattos lehet kábeles, és 15 wattos vezeték nélküli energiaátvitel esetén. A konkurencia 2020-ban is előrébb tartott már. 30 perc alatt a teljesen lemerült akkumulátor optimális esetben is csak 65%-ra tornászható fel - töltő persze nincs a dobozban, vagy használod a tavalyit, vagy veszel egyet a mobil mellé. 

Android 14 + One UI 6.1 + Galaxy AI

A Samsung a bevált receptet követve One UI kezelőfelületet húzta rá az Androidra - előbbi a 6.1-es verziónál jár, utóbbi pedig a 14-es változat. Az ígéretek szerint az S24 Ultrára nem kevesebb, mint hét évig lesz szoftverfrissítés, ami igen derék.

A mobil teljesítményére nem lehet panasz, normál használat közben melegedéstől nem kell tartani (kivéve, ha töltöd is a mobilt), a fotózás és a játékok viszont meg tudják izzasztani a rendszerchipet.

A One UI 6.1 kellően pörgős, a beállítások tárháza kimeríthetetlen. Első körben mondjuk azt, hogy a 6.1-s változat kevés valódi újdonságot hoz a például az S23 Ultrákra is elérhető 6.0-hoz képest; az egyik fontos dolog az, hogy a widgeteket a lezáró képernyőre is kiteheted, ha pedig "nyomva" tartod a menü gombot, akkor bármit bekarikázhatsz a kijelzőn (ikon, szöveg, kép- vagy videórészlet), azonnal lesz rá találat a Google keresőben. Három dolgot emelnénk ki, az egyik az S Pen, amelyhez továbbra is rengeteg extra funkció tartozik (nagyító, írás a képernyőre, intelligens kijelölés, PENUP, fordítás, Bluetooth távirányítás, gesztusok stb.), a második a DeX, amely kiváló munkaállomást farag a mobilból egy monitor és billentyűzet, valamint egér segítségével. A harmadik dolog az, hogy a Microsofttal való együttműködésnek hála a Csatolt Telefon alkalmazáson keresztül (Windows) roppant kényelmes a fájlok mozgatása a telefon és a PC között.

Azt viszont már a bemutató előtt tudni lehetett, hogy a Galaxy S24 sorozat világa, így az S24 Ultráé is, a mesterséges intelligencia körül forog majd. És tényleg, a Samsung számos AI funkciót épített a telefonba; és el is nevezte őket Galaxy AI-nak. Ezeket a funkciókat megtalálod a Fejlett Intelligencia menüben egy kalap alatt is, de többségük hozzáférhető alkalmazásokon belül, például a Fényképek appban is: keresd a három csillagot!

A mesterséges intelligencia valós idejű fordításra képes egy telefonbeszélgetés vagy offline beszélgetés során, és kérésre fordítja a weboldalakat vagy az üzeneteket, utóbbiak esetén akár még a stílust is meg tudja változtatni. Teszi mindezt felhő nélkül, vagyis a munkát a rendszerchip végzi. Apró szépséghiba, hogy magyar nyelvi csomag egyelőre nincs - a Samsung azt ígérte, hogy még ebben az évben el fog készülni. A weboldalak fordítása csak akkor opció természetesen, ha a Samsung saját böngészőjét használod - ilyenkor viszont nemcsak a tolmácsolást kérheted, hanem azt is, hogy az AI foglalja össze az éppen megnyitott site tartalmát. A fordítási feladatokkal ellentétben ez már működik magyar nyelvű oldalak esetén is. A lényeg összegereblyézést a mesterséges intelligencia meg tudja tenni akkor is, ha a Note bejegyzést nyitsz meg, illetve a dolog működik hangfelvételeknél is, ráadásul úgy, hogy az összefoglaló természetesen szöveges lesz (a hangfelvételeknél a magyar nyelvi csomag hiánya viszont egyelőre szintén korlát).

Az AI segítségével képeket is generálhatsz, amiket aztán beállíthatsz háttérnek. Remek lehetőség arra, hogy a telefont teljesen egyedivé varázsold, még akkor is, ha a kép alapját kulcsszavas választás jelenti, nem pedig szabad szöveg, mint mondjuk a Dall-E esetében. A képgenerálás olyan művelet, amely alapból nem a telefonon, hanem a felhőben történik, de esetében is kérhető offline varázslat.

Fényképeknél a mesterséges intelligencia több hasznos trükkre is képes. A tárgyak, emberek és állatok hatékonyabb eltávolítása mellett működik az is, ha valamit vagy valakit csak odébb szeretnél tenni a képen, illetve megszüntethetők a képen a tükröződések is. Ezek persze nem új funkciók, de az AI-nak hála jobban működnek. Tegyük fel, hogy forgatással kiegyenesítesz egy képet - ilyenkor az oldalak mentén üres rész keletkezik, az AI abban is jó, hogy ezeket a "hézagokat" kitöltse. Nyilván az eredmény nem lesz mindig tökéletes, de az S23-mal összevetve, ami (egyelőre) AI nélküli, jellemzően jobb eredményt kaptunk.

Végül de nem utolsó sorban a videókba is belenyúlhatunk: bármilyen felvétel esetén lehetőség van arra, hogy utólagos lassítást kérjünk. Ehhez alapesetben több képkocka lenne szükséges, és itt jön képbe az AI, hiszen a meglévőkből szépen legyártja a hiányzó képkockákat nekünk.

Az AI funkciók tárháza már most elég széles, de a Samsung a jövőben biztos, hogy bővíti majd a képességeket. Ennek fényében erős negatívum, hogy a vállalat a 600 ezer forintos S24 Ultra esetében (is) belengette, hogy az AI szolgáltatások csak 2025 végéig lesznek biztosan ingyenesek. Hogy mi lesz utána, azt egyelőre senki nem tudja. A másik dolog, amit az AI funkciókkal kapcsolatban meg kell jegyezni, az az, hogy a Samsung úgy döntött, ezek a funkciók nem lesznek exkluzívak, szoftverfrissítéssel részben vagy egészben idővel az S23 termékcsalád modelljein is elérhetővé válnak. Ez mondjuk nem nagy öngól, mert S23-ról S24-re valószínűleg csak kevesen váltanának egyébként is. 

Négy kamera kicsit másképp

A Samsung Galaxy S24 Ultra kamerarendszere tett egy nagy lépést a tökéletessé válás felé. Az S23 Ultrához hasonlóan a fő kamera mellé két zoom kamera és egy nagy látószögű egység jár. A fő kamera, a 3×-os zoom kamera és a nagy látószögű kamera pontosan ugyanazt az érzékelőt kapta, mint a tavalyi modell, ebből adódóan ezek felbontása maradt 200, 10, illetve 12 MP - alapesetben a gép természetesen továbbra is 12 MP-es fotókat dobál, de a fő kameránál választható az 50 MP-es vagy 200 MP-es részletesség is. Ami változott, az a második zoom kamera: a 10 MP-es érzékelőt 50 MP-es szenzor váltotta (szintén választható az 50 MP-es részletesség), a 10×-es nagyítás helyett pedig a sokkal jobban használható 5×-ös átfogásra váltott a Samsung.

Ami fontos még, az az, hogy a 200 és az 50 MP-es szenzoroknál képkivágással dupla nagyításra is lehet váltani, így a telefonnal a 0,6×, 1×, 2×, 3×, 5× és 10×-es nagyítás szoftveres bűvészkedés nélkül választható ki. Összességében a teljes rendszer által nyújtott zoom tartomány már egész közel van a fokozatmentes nagyítási élményhez; ha jövőre esetleg 50 MP-es szenzor váltja a 3×-os objektívben is az érzékelőt, akkor némi AI bűvészkedéssel egyszerre több kamera adataiból dolgozva közel optikai minőségű, fokozatmentes nagyítás jöhet.

A Samsung a szoftvert különösebben nem piszkálta, legalábbis abban tekintetben, hogy a benne található opciók és az általános működési sebesség milliméterre ugyanazok, mint a tavalyi modellnél. A képfeldolgozó algoritmus viszont érezhetően fejlődött - egyszerre több a részlet és kevesebb a zaj. Igaz, a különbséget leginkább akkor lehet észrevenni, ha S23 és S24 fotókat közvetlenül egymás mellé téve hasonlítjuk össze az eredményt. Valamint természetesen az 5×-ös nagyításra váltás miatt az S24 Ultrával készített fotók részletessége érezhetően jobb, ha ez az átfogás kerül kiválasztásra.

Tesztfotók

A telefon nemcsak nappal, hanem gyenge fényviszonyok között is jól teljesít, de ebben az esetben azért kell némi képzajjal számolni. Általánosságban a legjobb eredményt 1×-es nagyítás mellett az 50 MP-es beállítás adja, de akkor sem járunk rosszul, ha mindig a 12 MP-t használjuk. 200 MP esetén a zajszint túl nagy, a képek pedig feleslegesen sok helyet foglalnak, ráadásul az elkészítésük, kezelésük és esetleges szerkesztésük is vontatottabb.

A profik számára készített Camera RAW szintén tartogat egy újdonságot, a 12 és 50 MP-es fotók mellett 24 MP-es RAW fájlok is lőhetők segítségével (1× és 5× zoom mellett). Ezeket a szoftver az 50 MP-es értékből számolja, tökéletes kompromisszumot nyújtva a részletesség és zajszint viszonyában. 

Videók

A Samsung Galaxy S24 Ultra akár a 8K-s videók rögzítését is támogatja, ilyen felvételeket a fő kamerával és az 5× zoom kamerával lehet készíteni. 8K-s felbontás esetén a legnagyobb kiválasztható fps érték 30, 4K-ban viszont akár 120 fps-sel is készülhetnek a felvételek - mégis érdemesebb 60 fps-nél maradni, mert spórolhatunk a fájlméreten, a 120 fps-t pedig úgysem lehet semmilyen értelmes célra kihasználni.

A szelfikamera 12 MP-es, és rendben teszi a dolgát. Fotókhoz és videókhoz is tökéletesen használható, rendelkezik automatikus fókusszal és a 4K-s felvételkészítést is támogatja. 

Összegzés

Tavaly az S23 Ultra tesztben arra a megállapításra jutottunk, hogy a Samsung kevés energiát fektetett a tervezésbe, főleg alibi fejlesztésekkel próbálta megúszni a modellváltást. Noha külsőre az S24 Ultra sem változott túl sokat, és a fő hardveregységek fejlesztése sem tartogatott meglepetést, a kamera esetében lényegi változás történt, a Galaxy AI révén pedig a telefon az (egyik) első olyan készülék a világon, amely elkezdte a mesterséges intelligenciát a mindennapi feladatok során is használni. Persze AI fronton még csak az út elején járunk, és nagyjából fogalmunk sincs arról, hogy merre fejlődik ez a terület akár csak az elkövetkezendő két évben. Mindenesetre az S24 Ultra a Galaxy AI-nak hála vitán felül az utóbbi 5 év egyik legizgalmasabb mobilja.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Ár: 609 000 Ft
Idén nem érte be a gyártó a kötelező minimummal, s bár a külső változtatások sem elhanyagolhatók, a lényeg a burkolat alatt zajlott.
  • Kijelző: 6,8" AMOLED, 1440×3120 pixel
  • Corning Gorilla Glass
  • Soc: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
  • GPU: Adreno 750
  • RAM: 12 GB
  • ROM: 256 GB
  • Fő kamera: 200 MP + 10 MP (3×) + 50 MP (5×) + 12 MP (0,6×)
  • Akkumulátor: 5000 mAh, 45 wattos töltés
  • Méret: 162,3×79×8,6 mm
  • Tömeg: 232 g
PRO
  • top hardver
  • kiváló kamera
  • S Pen
  • Galaxy AI
Kontra
  • drága
  • nincs memóriakártya bővítési lehetőség
  • nincs gyári fólia a kijelzőn
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8692
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Samsung Galaxy S24 Ultra
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 7
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-01-27 17:23:19
    [gameinfo_webpage] => 
    [gameinfo_tags] => Samsung, Galaxy, Galaxy AI, S24 Ultra
    [gameinfo_url] => samsung-galaxy-s24-ultra
    [gameinfo_pro] => top hardver
kiváló kamera
S Pen
Galaxy AI
    [gameinfo_kontra] => drága
nincs memóriakártya bővítési lehetőség
nincs gyári fólia a kijelzőn
    [gameinfo_data] => Kijelző: 6,8" AMOLED, 1440×3120 pixel
Corning Gorilla Glass
Soc: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
GPU: Adreno 750
RAM: 12 GB
ROM: 256 GB
Fő kamera: 200 MP + 10 MP (3×) + 50 MP (5×) + 12 MP (0,6×)
Akkumulátor: 5000 mAh, 45 wattos töltés
Méret: 162,3×79×8,6 mm
Tömeg: 232 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 5
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 10
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 1
        )

    [gameinfo_price] => 609 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Idén nem érte be a gyártó a kötelező minimummal, s bár a külső változtatások sem elhanyagolhatók, a lényeg a burkolat alatt zajlott.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 7
            [manufacturer_name] => Samsung
            [manufacturer_url] => samsung
            [manufacturer_link] => http://www.samsung.com
            [link] => /gyarto/samsung
        )

    [link] => /termekinfo/samsung-galaxy-s24-ultra-8692.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => top hardver
            [1] => kiváló kamera
            [2] => S Pen
            [3] => Galaxy AI
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => drága
            [1] => nincs memóriakártya bővítési lehetőség
            [2] => nincs gyári fólia a kijelzőn
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 9.0
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    5

  • Anyagminőség:

    10

  • Extra funkciók:

    10

  • Kijelző:

    10

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    10

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.