Hirdetés

Samsung Galaxy Z Fold3 teszt - hajtogatós újratöltve

|

A Fold3-ban a legtöbb dolog végre a helyére került, de még mindig több helyen érezni, hogy a Samsung nem mindig tud mit kezdeni a nagy képernyővel.

Hirdetés

Az első generációval történt botladozás után a Samsung a Fold2-vel bebizonyította, hogy egyáltalán nem halott ötlet a hajtogatható telefon, a Fold3-mal pedig immáron az eddig hiányzó-hibádzó részletek többségét is sikerült helyre tenni. Az viszont még így is kérdéses, hogy a Fold3 végre igazi sikertörténet lesz-e, hiszen önmagában a magas ár sokakat eltántoríthat a vásárlástól.

A Fold2 nyomában

Ha valaki látott már Fold2-t, akkor annak nem lesz túl izgalmas a Fold3 dizájna, tekintve, hogy a két mobil szinte teljesen ugyanúgy néz ki. A hajtogatható kivitelből adódóan a zsanér a legizgalmasabb rész, ám ehhez sem nyúltak a tervezők, hiszen az előző verzióval sikerült egy egyszerre kellően robusztus és elegáns mechanikát megalkotni.

Hirdetés

A Samsung Galaxy Z Fold3 a piac egyik legnagyobb telefonja lett, nyitott állapotban tényleg tepsi a maga 158×128×6,4 mm-es méretével. Csukott állapotban elsősorban a vastagsága az, amely szembe fog tűnni: a 158×67 mm-es alapterület mellé 14,4-16 mm-es vastagság társul.

Utóbbi adatból sejthető, hogy maradt a rés a zsanér mellett; az OLED-panel, bár hajlítható, ott azért még nem tartunk, hogy 180 fokban 0,1-0,2 mm-en belül menjen a dolog. Kell hozzá bő 2 - egyelőre. A nagy mérethez nagy tömeg is társul, a 271 grammot már nemcsak a zsebünk érzi meg, hanem a kezünk is, ha mondjuk tömegközlekedés közben végig olvasni vagy internetezni szeretnénk. A mobil fogása ezzel együtt sem rossz, de az biztos, hogy a vastagság miatt bármilyen más telefonról is váltunk, egy ideig szokatlan lesz.

A Samsung egyebekben a már jól bevált receptre építkezett, vagyis a kijelzőt Gorilla Glass védi, a hátlap és az oldalak pedig fémből készültek. A Fold2-hez képest a dizájnbeli eltérések tényleg aprók, de azért van itt valami nagyon fontos is: a Fold3 végre vízálló, ráadásul rögtön az IPX8-as szabvány szerint. Ez tényleg fontos, mert nem kell aggódnunk amiatt, hogy a méregdrága mobilt egy könnyed nyári zápor vagy fröccsenő víz esetleg tönkreteszi. Ami fontos még, az az, hogy az ujjlenyomat-olvasó, amely a Samsung több csúcstelefonjánál a kijelző alatt bújik meg, a Galaxy Z Fold3-nál oldalra, a bekapcsoló gombba került.

Erőben nincs hiány

A motorháztető alatt nem túl meglepő módon bivalyerős hardver dolgozik: a Snapdragon 888-as rendszerchip jelenleg az egyik leggyorsabb alternatíva, a mellé pakolt 12 GB RAM pedig tökéletesen gördülékeny működést biztosít akkor is, ha párhuzamosan több alkalmazást használunk.

A processzor nyolcmagos, 1-3-4-es felállásban osztott; egyetlen hátránya, hogy rendesen melegszik. Ha például töltés közben játszunk is vele, akkor egy idő után kényelmetlenné válik kézben tartani a kütyüt. Panasz az Adreno 660-as GPU-ra sem lehet (a játékok is szépen futnak), a belső tárhely tekintetében viszont most nincs előrelépés: 256 GB az alap, az 512 GB-os tárhely pedig feláras, plusz 30 ezret kóstál.

A fő attrakció a belső, hajlítható AMOLED kijelző amely főbb jellemzőiben igazodik az elődben már megismert típushoz; 7,6 colos átmérővel, 7,2:9-es képaránnyal és 1768×2208 pixeles felbontással rendelkezik. A részletesség (374 PPI) bőven elmarad attól, mint amit más csúcsmobilok tudnak, de ebből a gyakorlatban semmi sem látszik. A fényerő sem rossz, automatikus beállítás esetén akár 1200 nit is lehet, míg a 120 Hz-es képfrissítés a játékoknál lehet fontos. A filmeknél és fotóknál HDR-t is bevethetünk, bár ennek egy mobilnál azért egyelőre nem érdemes túl nagy jelentőséget tulajdonítani.

A képméret impozáns, a munkafelület tényleg hatalmas, nagyjából kétszer akkora területet kapunk, mint más mobiloknál. Sajnos középen nemcsak kitapintható, hanem egyértelműen látható is a hajtás helye, amely az ívek miatt a megjelenített képen is minimális torzítást és fényerőbeli változást okoz. Ez nyilván megszokható, de látszik azért, hogy van még tér fejleszteni. A tartóssággal viszont elvileg nem lesz gond: a Samsung azt ígéri, hogy a panel legalább 200 ezer nyitás-csukás ciklust ki fog bírni.

A kijelzőt a Samsung felkészítette arra is, hogy S Pennel használjuk - de csak a direkt a Fold3 érzékeny kijelzőjéhez tervezett S Pen Fold Edition illetve S Pen Pro működik vele. Az S Pen támogatás dicséretes, viszont a tollnak nincs hely a mobilban, így mindenképpen külön helyet kell neki találni, ha szeretnénk rendszeresen használni. A tollas használat során a hajlítás helye már nagyobb problémát okoz, hiszen nem teljesen sík felületen nehezebb precízen használni a stylust.

A kijelző érdekessége még, hogy a panel alatt, a jobb felső részen megbújó szelfikamera előtt sincs fúrva, csak ritkítva; vagyis a kép itt is látszik, igaz jóval elnagyoltabb részletességgel. Nem vitás, hogy ez egy lépés afelé, hogy a kamera nyílása teljesen eltűnjön a szem elől, de az alábbi fotón is jól látszik, hogy a mostani állapot minimum fura.

A belső, hatalmas panel alternatívája a külső - szintén AMOLED - kijelző, amely talán feleslegesen nagy. És túl keskeny. Az odáig rendben van, hogy kell valami kívülre is, de az értesítésekhez és egyebekhez elég lett volna valami kisebb dolog is, a 6,2 colos, 832×2268-as panel túlzó. Főleg úgy, hogy valamivel gyengébb minőséget is nyújt.

Hogy használd ki?

A Samsung az Android 11-et és a One UI 3.1.1-et úgy alakította át, hogy minél jobban kihasználhassuk a nagy kijelző előnyeit. A dolog elvileg nem is volt túl nehéz, elvégre a tableteknél alkalmazott megjelenítési módok jó kiindulási alapot jelentettek. A menüben mászkálva például a főbb csoportok balra, a csoporton belül elérhető opciók pedig jobbra jelennek meg. A felület minden esetben gördülékenyen, akadozásoktól mentesen működik.

A klaviatúra két részre osztott, a gépelést így szokni kell kicsit, de könnyű belejönni! A Samsung igyekezett tényleg minden apróságra figyelni: még arra is lehetőség van, hogy a belső és külső kijelzőre teljesen más ikonokat pakoljunk ki. A panelek közötti váltás is flott: a külső kijelzőről a telefon kinyitásakor minden megnyitott app átkerül a belsőre, becsukásnál pedig a mobil alapesetben kikapcsol (de a menüben kérhetjük, hogy egyes szoftverek használatakor a külső kijelzőn folytatódjék a munka).

A kihajtható AMOLED-et igazi próbatétel elé viszont az alkalmazások állítják, és ezen a téren már vannak azért hiányosságok. Tartalomfogyasztásra a Galaxy Z Fold3 remek: nemcsak a nagy kijelző miatt, hanem azért is, mert osztott módban van lehetőség arra, hogy a panel egyik felén - mondjuk a YouTube esetében - a megnyitott videó, a másik felén pedig a kezelők, a kapcsolódó adatok és ajánlások látszódjanak.

A Chrome is tud egy új trükköt: linket nemcsak új fülön, hanem új ablakban is meg tud nyitni. Nyilván a telefon erős multitaskingban is, ráadásul alkalmazáspárokat is megadhatunk, ha mondjuk a böngészőt és a jegyzetelőt gyakran használjuk egymás mellett. Viszont sok olyan app is van, amit egyelőre nem vagy nem tökéletesen optimalizáltak a Foldra, és ez a harmadik generációnál már kicsit ciki. A Gmail például elég suta látványt nyújt a vékony bal oldali ikonsávval és a kijelzőt máskülönben teljesen megtöltő tartalommal. Már csak azért is, mert rengeteg appnál a tablet nézet aktiválódik, de a Gmailnél valamiért a mobil nézet tölt be. A Samsung gyári fájlkezelője vagy a naptár programja pedig osztott nézetben működik ugyan, de nem 50-50%-os felosztással, ami azt eredményezi, hogy hogy használat közben az ujjunkkal óhatatlanul sokszor fogjuk tapogatni a hajtás helyét.

Kamera

A dizájnnál már említettük, hogy a Fold3 nagyon olyan lett, mint a Fold2. A kamerarendszernél ez még inkább igaz; két telefon gyakorlatilag ugyanazt tudja. A Samsung Galaxy Z Fold3 ennek megfelelően 3×12 MP-es kamerát kapott, a normál mód mellett 2× zoomot illetve 123 fokos nagylátószöget vethetünk be, témától függően.

A legjobb fényerővel (f/1,8) természetesen a fő kamera rendelkezik, vele akár gyengébb fényviszonyok között is lehet értékelhető képet készíteni, a tele és a nagylátószögű objektívnek viszont kell a sok fény. Oly annyira, hogy 2× nagyítást kiválasztva sokszor előfordul, hogy nem a zoom objektív, hanem a fő objektív rögzít, és szoftver nagyítja fel a képet. A képek minősége, bár nem rossz, a csúcskategórián belül nem elég arra, hogy a telefon kiemelkedjen a mezőnyből. 700 ezer forintos ár ide vagy oda, a Samsung mobilos (vagy úgy általában véve, a mobilos) fotózás csúcsát nem ez a telefon képviseli.

Szelfiknél a belső kamera a maga 4 MP-es felbontásával csúnyán elvérzik: a csukott állapotban használható előlapi kamera is nagyságrendekkel jobb fotókat készít, de igazából még rá sincs szükség, mert kihajtott mobilnál a fő kamerával is lehet szelfizni. A belső kamera gyenge minősége viszont tényleg nem szerencsés, mert Skype-pal például, alapesetben az az aktív. Videóekra viszont nem rossz a telefon, főleg úgy, hogy a legfeljebb 4K-s, 60 fps-es klipeknél optikai, az FHD klipeknél pedig ráadásként még elektronikus stabilizátor is dolgozik.

Gyorsan kifullad

Az üzemidő tekintetében sajnos megint csak alulteljesít a készülék; a teszt során egyetlen olyan nap sem volt, amit kibírt volna egy feltöltéssel. A nagy kijelző még akkor is túl sokat fogyaszt, ha a 120 Hz-es képfrissítés csak ritkán aktív. Persze lehet spórolni azzal, hogy csak a kisebb külső AMOLED-et használjuk, de az ember nem azért vesz kihajtható telefont, hogy aztán ne hajtsa ki minden adandó alkalommal, amikor csak lehetősége van rá. Az pedig csak olaj a tűzre, hogy a töltés is lassú: míg egy Note 10+ 15 perc alatt akár 35 százaléknyi energiát is fel tud venni, addig a Fold3 ennyi idő alatt 15%-ra képes, pedig az akkuk kapacitása majdnem egyezik (4300 vs 4400 mAh).

Verdikt

A Samsung Galaxy Z Fold3 státuszszimbólumnak kiváló, és vannak kevesen olyanok is, akik valóban ki fogják tudni használni a nagy kijelző előnyeit. Ha például valaki produktív munkára adná a fejét telefonal, akkor a Fold3 mérföldeket ver bármilyen más készülékre.

A 700 ezer forintos ár mellett ugyanakkor túl nagy kompromisszumot kell kötni az üzemidő terén, zavaró, hogy a hajtás helye mindig látszik, és nem túl jó pont az sem, hogy a kamera is csak átlagos. Ennek fényében lehet dönteni arról, mire elég egy hajtogatós telefon harmadik generációja.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Samsung Galaxy Z Fold3 5G

Ár: 699.000 Ft Ft
 • Snapdragon 888 rendszerchip
 • 12 GB RAM
 • 7,6" Dynamic AMOLED 2X (1768×2208) + 6,2" Dynamic AMOLED 2X (832×2268)
 • Adreno 660 GPU
 • 256 GB tárhely
 • 2× Nano-SIM + 1× eSIM
 • 4400 mAh akkumulátor
 • IPX8 vízállóság
 • Android 11 + One UI 3.1.1
 • 12+12+12 MP fő kamera, 4+10 MP másodlagos kamera
 • 158.2×128.1×6.4 mm - nyitott méret
 • 158.2×67.1×14.4-16 mm - zárt méret
 • 271 g tömeg
PRO
 • egyre több appal használható ki tényleg a nagy kijelző
 • gyors hardver, rengeteg RAM
 • multitaskingban és produktív feladatokra nagyon jó
 • S Pen támogatás
 • IPX8 vízállóság
Kontra
 • belső memória nem bővíthető
 • a hajlítás helye látható, tapintható
 • a kamerarendszer elavult
 • az akku gyorsan merül
 • nincs hely az S Pennek
            Array
(
  [gameinfo_id] => 7630
  [topic] => 1
  [group] => 19
  [gameinfo_name] => Samsung Galaxy Z Fold3 5G
  [gameinfo_name_alias] => 
  [gameinfo_platform] => 
  [gameinfo_gamestyle] => 
  [publisher_id] => 0
  [developer_id] => 0
  [manufacturer_id] => 7
  [gameinfo_game_released] => 0
  [gallery_id] => 0
  [gameinfo_description] => 
  [gameinfo_date] => 2021-10-11 17:17:31
  [gameinfo_webpage] => 
  [gameinfo_tags] => Samsung, Galaxy, Fold, Fold3
  [gameinfo_url] => samsung-galaxy-z-fold3-5g
  [gameinfo_pro] => egyre több appal használható ki tényleg a nagy kijelző
gyors hardver, rengeteg RAM
multitaskingban és produktív feladatokra nagyon jó
S Pen támogatás
IPX8 vízállóság
  [gameinfo_kontra] => belső memória nem bővíthető
a hajlítás helye látható, tapintható
a kamerarendszer elavult
az akku gyorsan merül
nincs hely az S Pennek
  [gameinfo_data] => Snapdragon 888 rendszerchip
12 GB RAM
7,6" Dynamic AMOLED 2X (1768×2208) + 6,2" Dynamic AMOLED 2X (832×2268)
Adreno 660 GPU
256 GB tárhely
2× Nano-SIM + 1× eSIM
4400 mAh akkumulátor
IPX8 vízállóság
Android 11 + One UI 3.1.1
12+12+12 MP fő kamera, 4+10 MP másodlagos kamera
158.2×128.1×6.4 mm - nyitott méret
158.2×67.1×14.4-16 mm - zárt méret
271 g tömeg
  [gameinfo_gs_rating] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
  [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
  [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 5
  [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
  [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
  [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
  [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
  [gameinfo_pcw_awards] => Array
    (
      [0] => 
    )

  [gameinfo_price] => 699.000 Ft
  [gameinfo_forum_url] => 
  [gameinfo_embed] => 
  [gameinfo_quote] => 
  [gameinfo_format] => 
  [gameinfo_pegi] => 
  [gameinfo_pegi_descriptor] => 
  [gameinfo_multiplayer_online] => 
  [gameinfo_multiplayer_offline] => 
  [gameinfo_numofplayers] => 
  [gameinfo_pack] => 
  [gameinfo_language] => 
  [gameinfo_subscription] => 0
  [gameinfo_important] => 0
  [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
  [gameinfo_collectors_edition] => 0
  [gameinfo_need_internet] => 0
  [gameinfo_cover] => 
  [gameinfo_screenshot1] => 
  [gameinfo_screenshot2] => 
  [gameinfo_screenshot3] => 
  [gameinfo_screenshot4] => 
  [manufacturer] => Array
    (
      [manufacturer_id] => 7
      [manufacturer_name] => Samsung
      [manufacturer_url] => samsung
      [manufacturer_link] => http://www.samsung.com
      [link] => /gyarto/samsung
    )

  [link] => /termekinfo/samsung-galaxy-z-fold3-5g-7630.html
  [gameinfo_pro_list] => Array
    (
      [0] => egyre több appal használható ki tényleg a nagy kijelző
      [1] => gyors hardver, rengeteg RAM
      [2] => multitaskingban és produktív feladatokra nagyon jó
      [3] => S Pen támogatás
      [4] => IPX8 vízállóság
    )

  [gameinfo_kontra_list] => Array
    (
      [0] => belső memória nem bővíthető
      [1] => a hajlítás helye látható, tapintható
      [2] => a kamerarendszer elavult
      [3] => az akku gyorsan merül
      [4] => nincs hely az S Pennek
    )

  [gameinfo_pcw_rating] => 8.1
)
1
            
 • Teljesítmény:

  9

 • Ár/Érték:

  5

 • Anyagminőség:

  9

 • Extra funkciók:

  9

 • Kijelző:

  9

 • Szoftver:

  8

 • Akkumulátor:

  7

 • Kinézet:

  8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.