Hirdetés

Samsung QN95C Neo QLED-tévé teszt – LCD-ben ez lenne a csúcs?



|

A prémium kategória azért még nem csak az OLED-é, erre jó példa a Samsung QN95C QLED-tévéje is.

Hirdetés

Ma már a Samsung is az OLED-ben látja a prémium kategória jövőjét, de ez nem jelenti azt, hogy az LCD-tévék fejlesztése leállt volna. Ez egyelőre nem is lenne helyes döntés, hiszen hiába nagy a siker OLED fronton globálisan, a Samsung számára egyelőre nem sok babér terem ebben a szegmensben - belső viták mellett gyártási nehézségek is hátráltatják a QD-OLED-et, oly annyira, hogy a Samsung jövőre 2 millió, a rá következő évben 3 millió, három év múlva pedig 5 millió OLED-panelt fog vásárolni legnagyobb riválisától az LG-től.

Az LCD-tévék piaca még jó sokáig nem fog túlzottan zsugorodni, de még azt sem mondhatjuk egyelőre, hogy a technológia lefelé tolódna: az LCD-k között is vannak rettenetesen nagy, rettenetesen drága és rettenetesen jó modellek. Mostani tesztünk alanya, a QN95C is egy olyan típus, amelyre mind a három állítás igaz.

QE65QN95CATXXH néven kerül forgalomba Magyarországon, amiből rögtön kiderül, hogy 65 colos modellről van szó. A sorozatba 55, 75 és 85 colos változatok tartoznak még, ha valakinek ez a méret nem felelne meg. Az biztos, hogy mivel az LCD-tévék között a QN95C sorozat jelenleg a csúcsot jelenti (Samsungon belül legalábbis mindenképpen), egyik verzió sem olcsó, ez a modell 900 ezer forint körüli áron vásárolható meg.

Hogy néz ki, amit nézünk?

A prémium jelleg a tévé kialakításán is látszik. No nem elölről, hiszen a lassan kortalannak mondható keret nélküli kialakítás gyakorlatilag zéró játékteret enged a mérnököknek, egyedül a talp az, ahol valamelyest elengedhetik a fantáziájukat. Viszont oldalról nézve a tévét egy rendkívül vékony modellt láthatunk, ráadásul csalás nélkül, hiszen az elektronika sem egy otromba, kilógó dobozba került. A tévé karcsú, de nem rekordkarcsú - aminek prózai oka van. Mégpedig az, hogy a háttérfényt biztosító LED-ek nem oldalra, hanem az LCD-panel mögé kerültek. De erről később.

A hátsó részen kiemelendő a VESA előkészítés; vagyis a tévé nemcsak saját lábán áll meg, hanem akár falra is szerelhető. Hely viszont kell neki: 144,4 cm széles tévéről van szó, esélytelen, hogy egy sztenderd, 120 centis állványra elférjen. A csatlakozókínálat hozza a modern készülékektől elvárható szintet, HDMI-ből például négy darabot is kapunk (valamennyi 2.1-es, a hármas számmal jelölt dugasz pedig az eARC funkciót is támogatja). USB csatlakozóból kettő van, ezeken kívül Ethernet, optikai hangkimenet, WiFi és Bluetooth is bevethető, valamint természetesen a tévé antenna számára is van két darab bemenet.

Hirdetés

Ami igazán fontos: a tudás

A 65 colos méretet a tévé 4K felbontással párosítja. A panel a Neo QLED sorozatba tartozik, és Mini LED-es háttérvilágítást kapott. A Mini LED a local dimming divatosabb neve; igazából arról van szó, hogy a zónák száma több, egészen pontosan 1344 (48×28-as elrendezésben). De ez messze nem elég ahhoz, hogy az LCD-tévéket fekete és kontraszt tekintetében érdemben közelebb hozza az OLED-ekhez - még úgy sem, hogy a QN95B sorozathoz képest a zónák száma közel megduplázódott. A panel legnagyobb képfrissítési frekvenciája 144 Hz (VRR és FreeSync támogatással), a tévé az árnyalatok megjelenítéséhez 10 bitet használ.

Szokták mondani, hogy az LCD-tévék legnagyobb előnye egy OLED-tévével szemben a nagy fényerő, ezt tesztünk alanya is alátámasztja. Amíg egy OLED-tévé 1000 nit körüli maximummal is küszködik, addig a Samsung tévéje HDR-ben akár 2000 nit feletti értékre is képes lehet. A feltételes mód azért adja magát, mert a fogyasztás kordában tartását a Samsung úgy oldja meg, hogy ha a kép egésze túl fényes, akkor limitálja a fényerőt. A 2000 nit feletti érték 10%-os fedettség mellett elérhető, teljesen fehér kép esetén 830 nit körüli értéket mértünk. Ehhez viszont - egy LCD-tévéhez képest - jó, 0,072 nites tartozik, így a gyakorlatban elérhető kontrasztarány bőven 10000:1 feletti. A HDR-támogatás ezzel együtt sem tökéletes, mert a Samsung jó szokásához hű módon csak a HDR10 és HDR10+ formátumokat támogatja (meg a HLG-t persze), a Dolby Vision hiányzik a repertoárból. (SDR üzemmódban a legnagyobb fényerő 700 illetve 100%-os fehér kép esetén 440 nit körül alakul. 4760:1-es kontrasztarány mellett.)

A kiváló fényerő és a jó kontraszt csak a kezdet; a tévé a színkezelés terén is remekül teljesít. Ez részben a mesterséges intelligenciával is meghintett, saját fejlesztésű képfeldolgozó egység, részben a 10 bites színkezelés, részben pedig a kvantumpont technológia következménye. Utóbbi a klasszikus kék LED + sárga foszfor kombó helyett kék LED-eket használ, a színszűrő helyett pedig a kvantumpontokra bízza a piros és zöld színek kikeverését. Hiába viszont a Mini LED-es kialakítás, a zónák számra kevés ahhoz, hogy az OLED-hez közeli eredmény érjen el a tévé. Noha a háttérvilágítás eloszlása egyenletes, halo effekt relatív sokszor megfigyelhető. A VA-panel ellenére a betekintési szögek viszont kiválóak, szinték a kvantumpontoknak megfelelően.

A tévé mozgások megjelenítésében éppúgy jól teljesít, mint az alacsonyabb felbontású tartalom felskálázásakor - feltéve, hogy az alapanyag minősége is rendben volt azért. Egy netről letöltött, SD felbontású AVI-ból sosem lesz 4K-s anyag, de 720p-s és 1080p-s forrásokkal a 4K-s panel szép részletes képet ad.

Játékosok számára fontos, hogy a 4-es számú HDMI csatlakozó támogatja az ALLM funkciót, azaz ha ide kötjük a játékkonzolt, akkor a tévé automatikusan felismeri, hogy a képjavítókat ki kell kapcsolni, ezzel pedig az input lag éppen be tud férni 10 ms alá.

Hang, vezérlés és okostévé funkciók

A vékony kialakítás ellenére a tévé 70 wattos, 4.2.2-es hangrendszert kapott, amivel korrekt térhatású hangot tud megszólaltatni, de azért az élmény attól messze van, mint ami akár csak egy középkategóriás hangprojektorral elérhető. Főleg a mély hangok hiányoznak, amin persze a tévé vastagsága és a hangszórók mérete alapján nem szabad csodálkozni.

A vezérléshez a távirányítót vagy telefonos alkalmazást lehet használni. Igazából a távirányító kényelmesebb, de csak azért, mert mindig kéznél van, és a rajta lévő napelemnek hála sosem kell tölteni. A menü tipikus Samsung, az okostévé funkciókat pedig a Tizen rendszer látja el - összességében egy jól kezelhető rendszerről van szó, de a lényeg az, hogy a hozzá kapcsolódó alkalmazásboltból a népszerű steraming szolgáltatók alkalmazásai mind elérhetők. Hasznos továbbá, hogy a Samsung tévéje összeköthető a Microsoft-féle Xbox felhővel, és több száz játék a tévék korrekt grafikával is játszható.

A teszt során a Samsung QE65QN95CATXXH végig következetes és jó teljesítményt nyújtott, nem vitás, hogy Samsung fronton és LCD-ben a legtöbbet nyújtja. Nagy fényerő, gyönyörű HDR, kiváló mozgásmegjelenítés és széles színtér-lefedettség - mi kell még igaz? Hát egy jobb árcímke biztosan. A tévé a hazai premiernél 1,3 millió forintba került, de még ma is 900 ezer forintot kérnek érte. Ez pedig rettenetesen sok hiszen ennyiért ma már bőven lehet 65 colos OLED-tévét venni, sőt bőven marad pénz értékelhető hangrendszerre is.

Samsung QN95C Neo QLED 65"

Ár: 979000 Ft
  • Képméret, felbontás: 65", 4K
  • Paneltechnológia: LCD (VA), QLED
  • Színmélység: 10 bit
  • HDR: HDR10, HDR10+, HLG
  • Mini LED: 1344 zóna
  • Játék mód: igen
  • HDMI csatlakozók száma: 4× v2.1
  • WiFi/Bluetooth: igen/igen
  • Hangrendszer: 4.2.2
  • Okostévé rendszer: Tizen
  • Méret: 1444.3 x 890.4 x 270.9 mm
  • Tömeg: 27,9 kg
PRO
  • Jó színhűség
  • Nagy fényerő
  • Kényelmes távirányító
  • Jó mozgókép-felbontás
Kontra
  • Drága
  • Mini LED ide vagy oda, az OLED feketéjét nem tudja
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8540
    [topic] => 1
    [group] => 11
    [gameinfo_name] => Samsung QN95C Neo QLED 65"
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 7
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-10-19 00:25:35
    [gameinfo_webpage] => https://www.samsung.com/hu/tvs/qled-tv/qn95c-65-inch-neo-qled-4k-smart-tv-qe65qn95catxxh/
    [gameinfo_tags] => Samsung, LCD-tévé, Neo QLED
    [gameinfo_url] => samsung-qn95c-neo-qled-65
    [gameinfo_pro] => Jó színhűség
Nagy fényerő
Kényelmes távirányító
Jó mozgókép-felbontás
    [gameinfo_kontra] => Drága
Mini LED ide vagy oda, az OLED feketéjét nem tudja
    [gameinfo_data] => Képméret, felbontás: 65", 4K
Paneltechnológia: LCD (VA), QLED
Színmélység: 10 bit
HDR: HDR10, HDR10+, HLG
Mini LED: 1344 zóna
Játék mód: igen
HDMI csatlakozók száma: 4× v2.1
WiFi/Bluetooth: igen/igen
Hangrendszer: 4.2.2
Okostévé rendszer: Tizen
Méret: 1444.3 x 890.4 x 270.9 mm
Tömeg: 27,9 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 5
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 979000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 7
            [manufacturer_name] => Samsung
            [manufacturer_url] => samsung
            [manufacturer_link] => http://www.samsung.com
            [link] => /gyarto/samsung
        )

    [link] => /termekinfo/samsung-qn95c-neo-qled-65-8540.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Jó színhűség
            [1] => Nagy fényerő
            [2] => Kényelmes távirányító
            [3] => Jó mozgókép-felbontás
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Drága
            [1] => Mini LED ide vagy oda, az OLED feketéjét nem tudja
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    5

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    9

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.