Hirdetés

Scooby-Doo-tól Indiana Jonesig: mi alapján nevezi el a Mars tájait a NASA?



|

Az amerikai űrkutatási hivatal munkatársainak nem kell a szomszédba menni egy kis kreativitásért.

Hirdetés

Amióta csak a NASA elkezdett felderítő robotokat küldeni a Mars felszínére, az amerikai űrkutatási hivatal munkatársainak megfelelő neveket is ki kellett találnia a marsjárók által felfedezett területeken látható képződményeknek, a nagyobb szikláktól az akár több kilométeres átmérőjű kráterekig.

A nevek nagy részét - eddig több mint kétezer nevet - a Nemzetközi Csillagászunió (International Astronomical Union - IAU) hagyja jóvá, ezek számítanak hivatalosnak.

Hirdetés

A marsi nevezéktannak szigorú szabályai vannak. Például a 60 kilométernél nagyobb átmérőjű krátereket ismert tudósok és sci-fi írók után nevezik el, míg az ennél kisebbeket a százezer lakosnál kisebb településekről. Így kapta a nevét a 45 kilométer átmérőjű Jezero-kráter is, amelynek a környékén a Perseverance marsjáró is tevékenykedik: Jezero egy bosnyák kisváros, ahol 1144 ember él. Érdekesség, hogy a Jezero kráteren belül is van egy kisebb kráter, amely pedig egy West Virginiában fekvő, Belva nevű kisváros nevét viseli.

Ezek persze a hivatalos nevek, a NASA kutatóinak azonban van jó néhány beceneve is, amiket inkább csak egymás között használnak. Erre már csak azért is szükség van, mert a marsjárók navigációjánál fontos megjegyezni a nagyobb gödrök, szikladarabok és hasonló objektumok pozícióját, ilyenkor pedig  nem árt, ha van valami frappáns név, aminek a segítségével könnyebb egy adott dologra hivatkozni, mint egy bonyolult szám-betűkombináció.

Ennek köszönhetően találunk a Mars felszínén olyan formációt, amely Indiana Jones nevét viseli, de tisztelegtek Scooby-Doo vagy épp Casper, a barátságos szellem előtt is. Akad olyan terület, amely a nagy felfedező Ernest Shackleton hajója, az Endurance emlékét viszi tovább, de van olyan is, amely a NASA egyik munkatársáról kapta a nevét. Ilyen például az egyik marsi hegy, amelyet a Curiosity marsjáró csapatában dolgozó RAfael Navarro-Gonzálezről neveztek el, aki a koronavírus miatt vesztette életét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.