Hirdetés

Semmi sem volt még olyan gyors, mint a NASA napszondája



|

Megdöntötte az emberalkotta tárgyak sebességrekordját a Parker Solar Probe.

Hirdetés

A valaha volt leggyorsabb szárazföldi jármű rekordját egy szuperszonikus autó, az Andy Green által vezetett ThurstSSC tartja, amely 1997 októberében 1227,98 km/h-s sebességet ért el. A levegőben pedig közel fél évszázada az SR-71 Blackbird felderítő repülőgép a király, az 1976 nyarán felállított 3529,6 km/h-s rekordjával.

Habár a maga nemében mindkét masina csodálatra méltó teljesítményt ért el, a sebességcsúcsaik látványosan eltörpülnek annak a rekordnak a fényében, amelyet nemrég a NASA napszondája, a Parker Solar Probe (PSP) állított fel.

Hirdetés

A 2018-ban útjára bocsátott szerkezet feladata a Nap külső koronájának vizsgálata, melynek során felbecsülhetetlen értékű információkat gyűjt a csillaggal kapcsolatos megválaszolatlan kérdésekhez. A PSP egy hinta manőverekkel meghatározott pályán mozog, a Vénusz gravitációs erejét kihasználva kerülve egyre közelebb a Naphoz, ami a mozgása gyorsulásával jár együtt.

A NASA közlése alapján a szonda legutóbb augusztus 17-én haladt el a Vénusz mellett, melynek hatására a sebessége 635 266 km/h-ra nőtt az addigi 586 834 km/h-ról. Ezzel a szédületes tempóval mindössze 49 másodpercig tartana a Föld megkerülése, ember alkotta tárgynak pedig még a világűrben sem sikerült ennél gyorsabban haladnia. Szeptember 27-én ráadásul egy másik rekordot is megdöntött a PSP, amikor minden korábbinál közelebb, 4,51 millió kilométeres távolságra haladt el a Nap felszínétől.

Ha viszont minden jól megy, ez közel sem a csúcsdöntések vége: a NASA tervei szerint a szonda utolsó három napkerülésére 2024 végén és 2025 elején kerül sor,  amikor is a szerkezet 692 ezer km/h-s sebességet fog elérni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.