Hirdetés

Semmiből felhúzott várossal oldanák meg a tech forradalom okozta lakhatási krízist



|

Már a földterületet is sikerült megvásárolni a fajsúlyos szereplők által támogatott tervhez.

Hirdetés

A Szilícium-völgy felvirágzása súlyos lakhatási gondokat okozott a tech világ szívének otthont adó San Franciscóban, az itt elhelyezkedő vállalatok ugyanis óriási számban vonzották a környékre a jól képzett, magas fizetésből gazdálkodó szakembereket, melynek hatására drasztikusan lecsökkent a kiadó lakások száma, a bérleti díjak pedig az egekbe szöktek.

Egyes cégek, például az egyik legnagyobb foglalkoztató Apple ingatlanfejlesztési projektek aktív támogatásával igyekeznek enyhíteni a helyzeten, egy új szereplő viszont most nagyot álmodott, és egy egész várost húzna fel a semmiből.

Hirdetés

A The Guardian beszámolója alapján a California Forever nevű vállalat 60 ezer hektárnyi területre tett szert a nyugati parti állam északi részén, Solano megyében, ahol egy modern tervezési elvek mentén kigondolt, gyalogosokra optimalizált és fenntartható várost szeretne felhúzni. A San Franciscótól mintegy 100 kilométerre fekvő település 20 ezer otthonnal indulna 50 ezer ember számára, de hosszabb távon akár 400 ezerre is nőhet a lakosság száma, akik 4000 hektárnyi zöldterületen pihenhetnék ki a mindennapok fáradalmait.

A California Forever látványterve az új városról.
A California Forever látványterve az új városról.

A California Forever azt ígéri, hogy a településen elérhetővé váló lakások megfizethetők lesznek, és hogy a város 50 ezer munkahelyet teremt majd a környékbeliek számára. A szándék komolyságát mutatja, hogy a cég több mint egymilliárd dollárt költött földvásárlásra, a támogatói között pedig olyan szereplőket találunk, mint a LinkedIn-társalapító Reid Hoffmann, az ismert kockázati tőkésnek számító Michael Moritz, valamint Steve Jobs özvegye, Laurene Powell Jobs, az Emerson Collective jótékonysági csoport alapítója.

Az építkezés kapcsán ugyanakkor számos helyi tisztviselő, lakos és környezetvédelmi csoport is heves kritikákat fogalmazott meg. Farmerek egy csoportja például az egyébként is szűkös vízkészletre gyakorolt terhelés és a termőföldek elvétele miatt aggódik, illetve általában véve sem tisztázottak a projekt környezetre gyakorolt hatásai. A California Forever most aláírásokat gyűjt, és ha sikerül 13 500 szignót összeszednie, akkor novemberben szavazásra bocsáthatja a kérdést. Addig is a cég egy sor nyilvános rendezvényt ígér a kérdések megválaszolására, valamint egy pénzügyi tanulmányt is szeretne kiadni az új város gazdasági hatásairól.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.