Hirdetés

Sietős bolygót fedezett fel a NASA



|

A különleges égitest sokkal gyorsabban kerüli meg a csillagát, mint a Föld, de nem csak ezért érdekes.

Hirdetés

A NASA még 2018-ban állította pályára a Transiting Exoplanet Survey Satellite, vagyis a TESS nevű űrteleszkópját, melynek feladata naprendszeren kívüli bolygók kutatása. A több mint 360 kilogrammos szerkezet ehhez távoli csillagok fényének ingadozását vizsgálja, kiszúrva az azok előtt áthaladó égitesteket.

A TESS kapcsán néhány hete számoltunk be róla, hogy egyetlen tanulmány 60 új bolygó felfedezéséről adott hírt, most pedig itt egy újabb találat, egy igazán különleges planétával a főszerepben.

Az IFLScience beszámolója szerint a NASA ezúttal egy olyan bolygót szúrt ki, amely kifejezetten gyorsan, mindössze 20 óra 24 perc alatt kerüli meg a mi Napunkhoz hasonló, ám valamivel kisebb csillagát, vagyis nagyon közel van ahhoz. A NASA szerint 200 Nap-szerű csillagból egynek van ilyen szoros pályát leíró, úgynevezett ultra-rövid periódusú (USP) kísérője.

Hirdetés

A TOI-1347 b néven regisztrált égitest egy 1-1,8 milliárd éves csillagrendszerben kering, amivel az öregebb bolygókhoz tartozhat. Az esetek többségében egy ilyen közeli és ilyen korú planétának már nincs atmoszférája, mivel a csillaga nagyjából 100 millió év alatt "elfújja" azt, ennek viszont mégis van, méghozzá olyan sűrű, hogy nem engedi át a fényt.

A tudósok ebből arra következtetnek, hogy a TOI-1347 b-t egy nagy molekulatömeggel bíró légkör öleli körbe, ami talán forró homokfelhőkből áll, de nem kizárt, hogy maga a bolygó is olvadt felszínnel rendelkezik. További különlegesség az égitest mérete: a bolygó a Föld kerületének 1,8-szorosával bír, és 11-szer nehezebb annál, amivel ez az eddig legmasszívabb, két földi sugár alatti USP.  

A TOI-1347 b-nek ráadásul egy testvérbolygója is van TOI-1347 c néven, amely hasonló tulajdonságokkal bír, viszont jóval könnyebbnek tűnik. A ritka égitestről szóló tanulmányt a The Astronomical Journal című tudományos folyóiratban publikálták a szerzők.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.