Hirdetés

Sikeres landolást hajtott végre a NASA marsjárója



|

Történelmi földet érése után, helikopter-drónjával együtt legalább két földi évet tölthet el a vörös bolygón.

Hirdetés

A légkörbe való belépés, ereszkedés és landolást magába foglaló "hétpercnyi rettegést" követően, magyar idő szerint tegnap este 21:55-kor sikeresen leszállt a Marsra az amerikai űrügynökség, a NASA marsjárója, a Perseverance ("Kitartás") és a vele utazott Ingenuity helikopter is.

A rovert tavaly júliusban indították útjának a vörös bolygó felé, a tegnapi földet érés után pedig legalább egy marsi évet, azaz 687 földi napot fog eltölteni a Jezero-kráterben azzal a céllal, hogy marsi élet nyomaira bukkanjon. Ugyanakkor a Curiosity nevű eszközhöz hasonlóan minden bizonnyal a Perseverance is tovább szolgálhat jelenlegi küldetésénél.

Kutatásához azért az említett kráter ideális terep a Perseverance számára, mivel a 45 kilométer széles Jezeróban 3,5 milliárd évvel ezelőtt még egy tó és folyók deltatorkolatai voltak találhatók, tehát itt jó eséllyel alakulhatott ki élet a Marson. Ezért is gyűjt és vizsgál majd itt milliárd éves kőzeteket, hogy a mintákat tíz évvel később a Földre is hazajuttassák majd.

Hirdetés

A tegnapi landolás több oldalról is kockázatos volt, egyrészt a Jezero egyenetlen felszíne miatt, másrészt azért is, mivel a Föld és a Mars közti távolság miatt 11 és fél perc, mire a rádiójelek megérkeznek hozzánk a marsjárótól. Így az önvezérelve, földi irányítás nélkül bonyolította le a feladatot, ezért is nevezték a fentebb említett "hétpercnyi rettegésnek" a 21:48-as légkörbe való éréstől számított szakaszt.

A procedúrát a NASA irányítóközpontja a folyamat állapotjelentései révén követhette végig, a sikeres landolást pedig, ahogy azt a hivatalos élő közvetítésben is láthattuk, így ünnepelte a csapat:

Komplex leszállási programja részeként egy alul elhelyezett hőpajzs segített a Perseverance-nek túlélni a légkörbe lépést, hogy ezután életbe lépjen az úgynevezett Terrain Relative Navigation rendszer, minek hála (és a Mars körüli szondák folyamatos támogatásával) a marsjáró ereszkedés közben folyamatosan pályát módosíthatott.

Nem sokkal ezután a marsjáró sok kamerája közül az egyik el is küldte az első képeit a Marsról:

A Perseverance-szel együtt utazott az Ingenuity nevű helikopter is, ami az első olyan eszköz lehet, ami egy másik bolygó légkörében repkedhet. A gravitációs különbségek miatt az eredetileg több mint egytonnás Perseverance tömege a Marson csupán négyszáz kiló körül van.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.