Hirdetés

Sikeresen landolt a Földet fenyegető aszteroidából begyűjtött minta



|

Nem mindennapi sikert ünnepelhet a NASA.

Hirdetés

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a NASA szeptember 24-re időzítette a 2016 óta zajló OSIRiS-REx  küldetés befejezését, melynek fináléjaként egy kőzetmintákat tartalmazó kapszulának kellett landolnia a Földön. A minták a Bennu nevű aszteroidából származnak, ami arról híres, hogy bolygónk számára legveszélyesebb objektumok között tartják számon.

Az űrhivatal élőben közvetítette a kapszula visszatérését, amely végül sikeresen földet is ért, így megkezdődhet a nem mindennapi szállítmány tudományos elemzése.

Hirdetés

A landolásra végül a terveknek megfelelően, helyi idő szerint reggel 8 óra 52 perckor került sor Salt Lake City közelében, a Védelmi Minisztérium egyik lezárt gyakorlóterén. A hőpajzzsal védett kapszula érkezését ejtőernyők fékezték, a belsejében pedig nagyjából 250 grammnyi kőzet- és porminta lapult. A leszállást követő másfél órán belül a gyakorlótér egyik hangárjában felállított tisztaszobába szállították a tárolót, ahol nitrogénes tisztításnak vetették alá, hogy megóvják a mintákat a földi szennyeződésektől.

"A Bennuról visszahozott minták világszerte segítenek a tudósoknak felfedezéseket tenni a bolygók kialakulásának, a földi élethez vezető szerves anyagok és víz eredetének jobb megértése érdekében, valamint az egész emberiség javát szolgálják majd a potenciálisan veszélyes aszteroidák megismerése révén."

- magyarázza az OSIRIS-REx jelentőségét a NASA hivatalos közleménye. A kőzeteket szállító OSIRIS-szonda számára azonban még nincs vége a kalandnak, a kapszula kioldása után 20 perccel ugyanis a Földet csak megközelítő szerkezet ismét begyújtotta a hajtőművét, és célba vette az Apophis-aszteroidát. Az innentől OSIRIS-APEX néven futó új küldetés célja, hogy megfigyeljék az égitest mozgását, amikor az 2029-ben a mindössze 32 ezer kilométerre fog elhaladni a bolygónktól.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.