Hirdetés

Sikerrel landolt a Japán holdszonda, mégsem felhőtlen az öröm



|

Súlyos probléma lépett fel a SLIM energiaellátásával, de nem reménytelen a helyzet.

Hirdetés

A napokban az Astrobotic által útnak indított Peregrine leszállóegység kudarca bizonyította, hogy a Holdra eljutni még 2024-ben sem rutinfeladat, az újabb próbálkozásra azonban nem kellett sokat várni, a japán JAXA Űrügynökség SLIM szondája (Smart Lander for Investigating Moon) ugyanis egy ideje már a szomszédos égitest közelében volt, hogy megkísérelje a leszállást.

A decemberben útnak indított szerkezet két szempontból is történelmi jelentőségű vállalást tett: a sikere esetén Japán az ötödik nemzet, amely puha landolást abszolvál a Holdon, méghozzá egy minden korábbi próbálkozásnál precízebb manőver keretében. A tegnap délután végrehajtott művelet végül a tervek szerint zajlott, de egy súlyos probléma is akadt.

Hirdetés

Ahogy a JAXA közleményéből kiderült, a SLIM Japán idő szerint január 20-án, éjfél után 20 perccel sikeresen landolt a Shioli kráter közelében és a kommunikációs kapcsolat is stabil, a szondához tartozó napelemek viszont nem működnek megfelelően. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a leszállóegység csupán az akkumulátoraiban maradt energiával gazdálkodhat, ami legfeljebb néhány órára elég.

A Reuters érdeklődésére az űrügynökség közölte, hogy a napenergiát begyűjtő panelek orientációjával lehet a gond, így viszont van rá esély, hogy a Hold mozgásával idővel olyan szögbe kerül a Nap, hogy az elemeket is érni fogják az éltető sugarak. Hitoshi Kuninaka, a JAXA kutatóközpontjának feje elmondta, hogy a Holdon nagyjából 30 napba telik a sugarak beesési szögének megváltozása, vagyis akár egy hónapot is várni kellhet, mire elválik a küldetés jövője.

A japánok mindenesetre már így is óriási bravúrt hajtottak végre, a SLIM ugyanis a  korábbi landolásoknál szokásosnak mondható, több kilométeres távolsággal megadott célterület helyett mindössze 100 méteres hibahatárral szállt le a Föld égi kísérőjén, rekordot állítva fel. Kuninaka szerint legalábbis az előzetes adatok arra utalnak, hogy sikerült a szűk landolási zónán belül maradniuk, de a végleges megerősítés nagyjából egy hónapot fog igénybe venni.

A pontossága miatt Moon Snipernek, vagyis kb. a Hold mesterlövészének is becézett szonda fedélzetén két holdjáró is van, amelyek tudományos kutatásokat fognak végezni. Japán előtt csak az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Kína és India tudott irányított landolást végrehajtani a Hold felszínén.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.