Hirdetés

Sínen van a Nokia terve, hogy 4G-s hálózatot építsenek a Holdon



|

Még az idén célba ér a finn gyártó által kifejlesztett holdbéli 4G infrastruktúra.

Hirdetés

A régi mobilokra emlékeztető arculatától nemrég megszabadult Nokia még 2020 őszén büszkélkedett el vele, hogy elnyerte a NASA pályázatát a Holdon létrehozandó 4G-s hálózat telepítésére, amely a későbbi emberes küldetéseket hivatott segíteni.

A finn cég az azóta eltelt 2,5  évben gőzerővel dolgozott a 14 millió dolláros projekten, nemrég pedig egy közleményben erősítette meg, hogy továbbra is sínen van a terv, így hónapokon belül célba érhet a Holdra szánt telekommunikációs infrastruktúra.

Hirdetés

A Nokia 4G-s eszközeit ugyanaz az Intuitive Machines küldetés (IM-2) repíti majd a szomszédos égitestre, amely a Holdon épülő adatszerverek prototípusát is szállítja. A SpaceX Falcon-9 rakétájával megvalósuló IM-2 rajtja novemberben várható, a Holdon való biztonságos landolásért pedig az Intuitive Machines Nova-C leszállóegység felel.

A Nokia 4G-s infrastruktúrája a Lunar Outpost nevű technológiai cég által kifejlesztett MAPP holdjárón nyugszik, a szolgálati helye pedig a Shackleton kráter lesz a Hold déli sarkán. A megérkezést követően a Nokia a Nova-C leszállóegységgel kommunikálva fogja tesztelni a 4G-s kapcsolatot, néhány száz és 2-3 km-es távolságokon.

"Nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy a Holdon és a Marson való tartós emberi jelenléthez kritikus fontosságú az összeköttetés és a kommunikáció. Az űrhajósoknak ugyanazokra a fejlett képességekre lesz szükségük az űrben, mint a Földön, hogy támogassák tevékenységüket és futtassák alkalmazásaikat, legyen szó akár hang- és videokommunikációról, telemetriai és biometrikus adatcseréről, vagy érzékelő alkalmazások és robotikai eszközök vezérléséről."

- nyilatkozta a projektről Thierry E. Klein, a Nokia Bell Labs vállalati és ipari automatizálási kutatólaboratóriumának vezetője. A 4G-s hálózat tehát kulcsfontosságú lesz a későbbi emberes küldetések során, a NASA Artemis missziójával nyitva a sort, amely 2025-re tervezi az asztronauták visszatérését a Föld hű kísérőjére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.