Hirdetés

Soha nem látott méretű sztrájkot tartottak az Amazon dolgozói



|

Egy sor követelést fogalmaztak meg a vállalattal szemben a munkabeszüntetés mellett döntő munkások és a hozzájuk csatlakozó támogatók.

Hirdetés

Az Amazon híres arról, hogy egy egyszerű garázsból indulva hódította meg előbb az online könyvkereskedelmet majd lényegében a teljes netes kiskereskedelmet is, vagy hogy 1,5 billió dolláros értékével a világ 5. legnagyobb tőzsdei vállalata, mindazonáltal az is köztudott a cégről, hogy nem éppen a legjobb munkáltató.

A rossz imázs közvetítésében központi szerepe van a Make Amazon Pay nevű kezdeményezésnek, amely évek óta szeretné elérni, hogy a Jeff Bezos alapította cég változtasson a gyakorlatain, ennek érdekében pedig az idei fekete pénteken, azaz november 24-én egy minden korábbinál nagyobb sztrájkot tartottak a vállalat dolgozói.

Hirdetés

A negyedik alkalommal megtartott munkabeszüntetéshez/tiltakozáshoz világszerte több mint 80 szakszervezet és egyéb csoportosulás (környezetvédők, különböző civil szervezetek) csatlakozott több mint 30 országból, a Make Amazon Pay pedig egy nyílt levelet is intézett az Amazonhoz.

"Az Amazon nincs egyedül ezekkel a rossz gyakorlatokkal, de egy olyan elhibázott rendszer középpontjában áll, amely az egyenlőtlenség, az éghajlati összeomlás és a demokratikus hanyatlás mozgatórugója, amely korunkat sújtja. A világjárvány leleplezte, hogy az Amazon hogyan helyezi a profitot a munkavállalók, a társadalom és a bolygónk elé. Az Amazon túl sokat vesz el, és túl keveset ad vissza."

- véli az Amazon Pay, amely egy kívánságlistát is összeállított: a munkakörülmények javítását, a munkahelyek biztosabbá tételét, a munkavállalói jogok tiszteletben tartását valamint fenntartható gazdálkodást követelnek. Az utóbbit a tömeges megfigyelési technológiai fejlesztések leállításával, a versenyellenes üzleti gyakorlatok beszüntetésével, a fogyasztói adatok átláthatóbb felhasználásával és az adók teljes körű megfizetésével látnák teljesítettnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.