Hirdetés

Sokadik fiaskóját éli meg az orosz űripar rövid időn belül



|

Nincs jó formában az egykori világelső.

Hirdetés

Egy év alatt harmadjára történt szivárgás a Nemzetközi Űrállomás orosz moduljánál. Bár a hírek szerint senki nincsen életveszélyben, mégis aggasztó a Roszkoszmosz objektumainak sorozatos, már szinte menetrendszerű meghibásodása. Tavaly egy Szojuz M-22-es szonda kezdett el szivárogni, aminek következményeként három űrhajós egy évre az ISS-en ragadt. Mindezek tükrében el is kezdődött a találgatás a folyamatos meghibásodások okáról.

Az elmúlt években ismét presztízskérdést csináltak a nagyhatalmak a világűr meghódításából. Az egykor dicsőséges napokat megélt orosz űrügynökség azt kommunikálja, hogy a kudarcok nem állítják meg a futó projekteket.

Hirdetés

A friss esetről annyit lehet tudni, hogy megint a hűtőfolyadék kezdett el szivárogni. A hozzáértők azt rebesgetik, hogy míg egy vagy legfeljebb két hasonló eset lehet a véletlen műve, a harmadik már nagy valószínűséggel rendszerszintű problémát jelez. Korábban űrszemetet sejtettek az incidensek hátterében, de egyrészről semmilyen erre mutató bizonyíték nem került elő, másrészt valószínűtlen, hogy valakinek háromszor zsinórban ekkora balszerencséje legyen. 

Az összképen egyébként nem javított a közelmúltban meghiúsult landolás sem a Hold felszínén. Akkor a Roszkoszmosz indiai riválisát megelőzve próbálkozott a visszatéréssel, de a Luna-25 küldetés teljes kudarcnak bizonyult.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.