Hirdetés

Sokkoló árral támadt fel a Kodak legendás Super 8 formátuma



|

40 év után tért vissza a Super 8 kamera, a gyártó viszont kíméletlenül megfizetteti a nosztalgiázást.

Hirdetés

A mozi szerelmeseinek jó eséllyel felesleges bemutatnunk a Kodak által 1965-ben piacra dobott Super 8 mm-es filmformátumot, amely nemcsak a szélesebb közönségnek tette elérhetővé az amatőr forgatást, de egy sor sikeres rendezőt is inspirált Steven Spielbergtől Christopher Nolanen át Patty Jenkinsig.

A legendás technológia kapcsán J.J. Abrams 2011-ben készült Super 8 című filmje robbantotta a nosztalgiabombát, majd a Kodak a 2016-os CES-en harangozta be, hogy feltámasztja a formátumot egy új, 400-750 dolláros kamerával. Akkor még senki sem gondolta, hogy végül 7 évig fog tartani a dolog, az ár pedig köszönőviszonyban sem lesz az eredeti bejelentésben foglalt számokkal.

Hirdetés

A nemrég bemutatott Kodak Super 8 Cameráért ugyanis 5495 dollárt, vagyis több mint 1 900 000 forintot kell fizetni, így az új eszközt nem igazán tekinthetjük a tekercsenként mindössze 5 dolláros film és a már 30 dollártól is elérhető kompatibilis kamerák által népszerűvé vált eredeti Super 8-formátum szellemi utódjának.


Akit viszont nem zavar a magabiztos árszabás, az egy retro dizájnban támadó, C-bajonettes cserélhető (6 mm-es széles látószögű) objektívvel ellátott kamerával nosztalgiázhat, amin egy 4 hüvelykes, állítható LCD-kijelző segíti a legjobb kompozíciók megalkotását. A filmek 16:9-es képarányban készülnek, az ún. "Extended Gate" technológiának köszönhetően viszont akár 14:9-ben is dolgozhatunk. A Kodak egy profi rendezők közreműködésével készült videót is megosztott arról, milyen anyagok lőhetők az új eszközzel.

A leendő vásárlóknak rossz hír, hogy a Super 8 Camera első körben csak az Egyesült Államokban lesz rendelhető, ahol jelenleg a Kodak weboldalán feliratkozva lehet jelezni az igényeket. Az esetleges EU-rajtot illetően nagy kérdés, hogy később változtatnak-e a konstrukción, a kamera ugyanis micro USB-portot használ a töltéshez, míg jövő ősztől az Európai Unióban már gyakorlatilag minden akkus kütyünél kötelező lesz az USB-C szabvány alkalmazása.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.