Hirdetés

A Sony csak azért sem adja fel a mobilokat, itt az Xperia 5



|

Jó ideje kikerült a mobilos csúcsmezőnyből a Sony, de minden pletyka és spekuláció ellenére nem száll ki a versenyből. Berlinben mutatták be a kompakt, karcsú Xperia 5-öt.

Hirdetés

A Sony bizony jó pár éve lemaradt a mobilos verseny élbolyától. Egyrészt az Apple és a Samsung "leuralta" a piacot, majd jöttek a feltörekvő kínaiak a Huawei-jel az élen. Na meg egy csomó új funkció és formaterv az elrejtett kamerasávoktól a faltól-falig kijelzőkig, amikre a japán gyártó rendre kissé elkésve reagált. Bár egyesek már elkezdték azt híresztelni, hogy a Sony inkább ki is szállna a süllyedő hajóból, hogy sok más olyan üzletágára fókuszáljon, ami továbbra is kiválóan teljesít, ők mégsem adják fel.

Hirdetés

Nyár legelején jelent meg az Xperia 1, amely egyrészt formabontó, 21:9 képarányú 4K OLED kijelzőjével igyekszik rajongókra találni, másrészt a kamerás, videós, mozis élményekre fekteti a hangsúlyt. Most pedig Berlinben bejelentették az Xperia 5-öt, amely az imént említett modell tulajdonságait egy kisebb méretben kínálja.

Bontja a formát, lövi a képet

Megmaradt a BRAVIA TV technológiát használó, 21:9 arányú CinemaWide kijelző, amely ez esetben 6,1 hüvelykes, FHD+ felbontású (1080 x 2520 képpontos). A Snapdragon 855 SoC mellett 6 GB RAM és 128 GB háttértár található a burkolat alatt, az akku 3140 mAh kapacitású. Hátoldalán 3x12 megapixeles tripla kamerarendszer dolgozik, az egyik egy 26 milliméteres, Exmor RS alapú, optikai stabilizátoros lencse, a második 16 milliméteres, SteadyShot-képes, a harmadik pedig 52 milliméteres, és szintén optikai stabilizátor segíti. A kamerát BIONZ X képprocesszor kezeli.

A mobil megkapta az Xperia 1-ben debütált Eye AFii technológiát, amit viszont az Alpha fényképezőgépekben használt megoldásokkal fejlesztettek tovább. A kamera folyamatos sorozatképek készítését teszi lehetővé akár 10 fps AF/AE (autofókusz és automatikus expozíció) követési sebességgel. Az Xperia 5 megnövelt AF/AE értékeinek köszönhetően akár 30 fps sebességgel rögzíthetünk mozgó alanyokat a precíziós fókusz segítségével. Új funkció a Photography advice is, amely hasznos tanácsokat ad például akkor, ha észleli, hogy elmozdult a kamera a felvétel készítése közben, vagy a képbe belelóg egy ujjunk. A telefon pontos specifikációi már meg is jelentek a Sony hivatalos weboldalán, és magyarul is elolvashatók. Az ár még nem hivatalos, de az előrendelés hamarosan megindul Európában, ráadásul egybecsomagolják a saját AirPods-kihívójukkal, a WF-1000XM3 vezeték nélküli, zajszűrős fülhallgatóval.

Sikerült elkapnunk egy illetékes termékmenedzsert, aki ugyan még nem hivatalosan, de "megsúgta", hogy Magyarországon várhatóan októberben lesz elérhető a telefon, és az előrendelők egy kifejezetten előnyös csomagot kapnak (ez egyébként valószínűleg szintén a fent említett WF-1000XM3-mal felturbózott pakkot jelenti majd).

Hang és kép

Újdonságként érkezett még az 1000X fülhallgató-családhoz egy nyakpántos verzió, a WI-1000XM2 szintén vezeték nélküli és zajszűrős. A Signature audió-sorozat legújabb tagja az SA-Z1 near field hangszórórendszer, mely egy kábeles csatlakozással segít, hogy kényelmesen és gyorsan rápattinthassunk telefont, médialejátszót vagy számítógépet egyaránt.

Tévék közül kaptunk új BRAVIA MASTER készülékeket, a ZG9 8K HDR Full Array LED és az AG9 4K HDR OLED modelleket, igaz, ezek már tavasszal a boltokba kerültek, de ezek szerint nem árt az emlékeztető. A Sony Alpha APS-C szenzoros, tükör nélküli fényképezőgépeinek legújabb darabjai viszont most láthatóak először. Emellett bemutatták az Alpha 6100-ast is, valamint a legújabb APS-C zoom G lens szériát, beleértve az E 16-55mm F2.6 G standard zoomobjektívet, és az E 70-350mm F4.5-6.3 G OSS szupertelefotós zoomobjektívet is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.