Hirdetés

Sosem állt még ilyen közel a betiltáshoz a TikTok



|

Az Egyesült Államok Képviselőháza megszavazta a kínai közösségi oldal betiltását, de még mindig nincs lejátszva a mérkőzés.

Hirdetés

Az Egyesült Államokban és néhány európai országban már korábban betiltásra került a TikTok használata a közszférában dolgozók mobiljain, mivel a kormányok attól tartanak, hogy a kínai ByteDance által üzemeltetett szolgáltatáson keresztül a kommunista rezsim is hozzáférhet a nyugati felhasználók adataihoz.

Emiatt az elmúlt évek során a tengerentúlon többször is felvetődött a TikTok teljes betiltása, vagy az amerikai üzletág eladásának kikényszerítése, amihez Donald Trump 2020-ban jegyzett kudarcos kísérlete után most minden eddiginél közelebb került a platform.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Képviselőháza ugyanis ritkának mondható kétpárti összefogással, 352-65 arányban megszavazott egy törvényjavaslatot, ami előírja a ByteDance-nek, hogy adja el az USA-ban lévő leányvállalatát egy olyan cégnek, amelyet a kormányzat is jóváhagy. Amennyiben ez nem történik meg, a 170 millió amerikai által használt szolgáltatás teljes betiltásra kerül.

A törvényjavaslat azzal indokolja a döntést, hogy a ByteDance a kínai kormány befolyása alatt áll, amely az érvényben lévő jogszabályok alapján bármikor arra kötelezheti a céget, hogy átadja neki a felhasználókról szóló információkat. Közel sem garantált azonban, hogy az új törvény életbe is lép, azt ugyanis még a Szenátusnak is meg kell szavaznia, mielőtt a javaslatot támogató Joe Biden aláírná a rendelkezést.

A Kongresszus felsőházaként működő Szenátusban pedig a két oldalról is elbukhat az új törvény.  A Demokrata Párt képviselőinek egy része például azon aggódik, hogy a betiltás megszavazásával fiatal szavazókat veszíthet, míg a republikánusokat az riaszthatja el, hogy az őszi elnökválasztáson induló jelöltjük, Donald Trump nem támogatja a javaslatot. Az exelnök most annak ellenére támadja a kezdeményezést, hogy a saját elnöksége idején ő lényegében ugyanezzel próbálkozott, csak rendeleti úton, amit a ByteDance végül sikerrel támadott meg a bíróságon.

A mérkőzés tehát még messze nincs lejátszva, az ügyben pedig a kínai kormány is bevetette magát, a BBC-nek nyilatkozva "zsarnoki magatartásként" jellemezve a javaslat megszavazását, ami a kommunista rezsim szerint megzavarja a vállalatok "normális üzleti tevékenységét" és károsítja a befektetői bizalmat. Kínában egyébként kivétel nélkül elérhetetlenek az olyan nagy amerikai közösségi oldalak, mint a Facebook, az Instagram vagy a Snapchat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.