Hirdetés

Sosem volt még olyan népszerű a Linux, mint most



|

Jelentős mérföldkövet ért el a nyílt forráskódú operációs rendszer.

Hirdetés

Ha asztali operációs rendszerekről van szó, az emberiség többsége az olyan plug & play megoldásokra szavaz, mint a mindenkori Windows-verziók vagy a macOS, amelyek nem követelnek mélyebb szakértelmet a felhasználóktól a leggyakoribb feladatok elintézéséhez. Ezek mellett viszont már régóta ott a pályán a kevésbé törődésmentes Linux is az elsőre ugyan riasztó, ám végtelen lehetőségeket rejtő valójában.

A jelek szerint pedig folyamatosan bővül az olyan userek köre, akiknek nem száll inukba a bátorságuk a nagyobb szabadságtól, a nyílt forráskódú operációs rendszer népszerűsége ugyanis történelmi magasságba emelkedett.

Ahogy az a Statcounter nemrég közzétett februári adataiból kiderül, a több mint 30 éves múltra visszatekintő platform már 4,03 százalékot hasít ki az asztali rendszerek tortájából, csaknem kétszeresen felülmúlva a 2011-ben elrajtolt ChromeOS-t, amely mindössze 2,26 százalékon áll.

Hirdetés

A Windows különféle verziói ezzel szemben 72,13%-kal dominálnak, míg az OS X (macOS) 15,46%-os jelenléttel bír.

Első pillantásra talán nem tűnhet soknak a Linux 4%-os elterjedtsége, ám érdemes megjegyezni, hogy a pingvines rendszer csak tavaly júliusban lépte át a 30 százalékos küszöböt. Ez arra utal, hogy a platform népszerűsége az utóbbi 7 hónapban gyorsabban növekedett a szokásosnál, a 2 és 3 százalék közötti utat ugyanis még jóval lassabban tette meg az operációs rendszer. A fenti ábra alapján a platform tavaly ősszel táltosodott meg, amikor is még 3,22%-on állt a piaci részesedése.

Ha a Linux újdonsült lendületén felbuzdulva úgy döntenél, hogy te is szívesen hozzájárulnál a jövőbeli rekordokhoz, korábbi cikkeinkben bemutattuk, hogy kinek melyik verziót érdemes választania, valamint azzal is foglalkoztunk, hogy mire számíthatsz, ha játszani is szeretnél.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.