Hirdetés

Stresszteszt fedte fel, hogy bírja a strapát a Steam Deck OLED kijelzője



|

Jó és rossz hírt is hozott a Steam Deck paneljének megdolgoztatása.

Hirdetés

Habár sokan szerették volna, ha az ASUS ROG Ally és társai jelentette kihívásra reagálva a Valve is előáll egy erősebb Steam Deckkel, a gyártó végül tavaly novemberben mindössze egy OLED kijelzős modellel frissítette a palettát, amely már 7,4 hüvelyken és akár 1000 nites fényerő mellett jeleníti meg a játékokat.

A 419 euróról induló Steam Deck OLED tehát ha nem is a teljesítményben, de azért jól látható fejlődést hozott, ilyenkor viszont automatikusan adja magát a kérdés, hogy a hagyományos LCD-vel szemben vajon mennyire hajlamos a beégésre az új, organikus LED-ekre épülő panel?

Ennek járt utána a The Phawx nevű videós, aki egy saját fejlesztésű alkalmazással tesztelte le a PC-kézikonzol határait. Az app összesen 9 feliratot jelenít meg különböző fényerővel és színekben, felfedve, hogy az OLED kijelző mennyire érzékeny bizonyos beállításokra. Ezt aztán a youtuber 750 órán, vagyis több mint 31 napon át futtatta, majd levonta a következtetéseket.

Hirdetés

A jó hír, hogy a 90, a 190 és a 400 nites feliratok közül egyik sem hagyott nyomot a panelen, az 1000 nites HDR tartalmakról viszont már sajnos nem lehet elmondani ezt. Ahogy a készítő magyarázza, az 1000 nites beállítás mellett 2 helyett 5 wattos energiafogyasztás lép fel, az ezáltal generált hő pedig jobban megerőlteti a képpontokat.

A teszt persze erősen túlzó, hiszen normál esetben senki sem bámulja 750 órán át egyhuzamban ugyanazt, viszont a játékok esetében érdemes fejben tartani, hogy bizonyos vizuális elemek (pl. életerő-sáv) mindig a képernyőn lehetnek, ami elméletben már okozhat gondot, ha 1000 nites HDR beállítás mellett nagyon sokat gyűrünk egy adott címet.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.