Hirdetés

Sugárzásveszély miatt tiltotta be Franciaország az egyik iPhone forgalmazását



|

Akár európai csereprogramhoz is vezethet a döntés.

Hirdetés

Az Apple most egy pár napig ismét élvezheti a rivaldafényt, hiszen a cég tegnap este leplezte le az iPhone 15-modellcsaládot és a legújabb Apple Watch okosórákat, és nem mellesleg a hazai vásárlók pénztárcájának is remek hírekkel szolgált.

Az új mobilok színre lépése egyben azt is jelenti, hogy elbúcsúzott a kínálatból a 2020-ban piacra dobott iPhone 12, ám a készülék még ennek ellenére is komoly galibákat okozhat a cupertinóiaknak a továbbiakban.

Hirdetés

A francia frekvenciahatóság, az Agence Nationale des Fráquences (ANFR) ugyanis nemrég hivatalosan is megtiltotta az iPhone 12 forgalmazását az országban arra hivatkozva, hogy a telefon SAR (Specific Absortion Rate, SAR) sugárzási rátája meghaladja a megengedett határértéket. A SAR egy nemzetközi mérőszám, amely watt/kilogrammban mutatja meg, hogy mennyi rádiófrekvenciás sugárzás jut az emberi testbe egy adott készülék használatakor.

Franciaországban 4 W/kg a SAR megengedett értéke, az iPhone 12 viszont 5,74 W/kg-mal üzemel. Habár a tegnapi naptól kezdve az Apple már egyébként sem árusítja a mobilt, a különböző viszonteladóknál és szolgáltatóknál még jelentős raktárkészlet lehet belőle, nem beszélve a már használatban lévő példányokról. Az utóbbiakra tekintettel a hatóság 15 napot adott az Apple-nek egy frissítés kiadására, amely orvosolja a problémát.

Ennek sikertelensége esetén a gyártónak vissza kell hívnia a készüléket, ami az Android Authority beszámolója szerint akár a többi európai országra is kiterjedhet, mivel az ANFR más államokkal is megosztotta az iPhone 12-vel kapcsolatos felfedezését. Az Apple történetében volt már példa ilyen visszahívási programra: a vállalat 2011-ben az első generációs iPod nano tűzveszélyes akkumulátora miatt volt kénytelen világszerte újabb modellekre cserélni az érintettek eszközeit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.