Hirdetés

Súlycsökkentés appokkal – ezeket próbáld ki, ha segítségre van szükséged a fogyáshoz

|

Sosem késő változatosabban táplálkozni, mérsékelni a bevitt kalóriamennyiséget. Összeszedtük a leghasznosabb alkalmazásokat, amelyek segíthetnek ebben.

Hirdetés

Lépcsőzés közben gyorsabban kapkodod a levegőt, mint korábban? A tavaly még lezser pólód idén már passzentos "izompóló"? Nemcsak a mérleg számai gömbölyödnek, hanem te is itt-ott? Hazudhatod magadnak azt, hogy csupán a véletlenek összjátékáról van szó, de a fájó igazság az, hogy jó eséllyel inkább a helytelen táplálkozás és a kevés testmozgás áll a dolgok hátterében, amit tovább súlyosbított a koronavírus-járvány miatti kötelező otthonlét is.

A helyzeten azonban anélkül is tudsz változtatni, hogy koplalnál vagy megszakadnál az edzésben. Számos app készült ugyanis, amelyek igyekeznek korlátok közé szorítani gasztronómiai kalandozásainkat: monitorozzák a falatozásokat, kiszámolják az optimális kalóriabevitelt, személyre szabott étrendeket kínálnak, sőt bevásárlólistaként is funkcionálnak. Igyekeztünk kiválogatni a legpraktikusabbakat úgy, hogy a lista leszűkítésekor a magyar nyelv és az ingyenesség nem volt kritérium, az ellenben igen, hogy három közül (Android, iOS és PC) legalább két platformon elérhetőek legyenek.

Hirdetés

Mielőtt azonban továbbmennénk, muszáj kitérnünk a két leglényegesebb eszközre: az őszinteségre és a kitartásra.

A kiválasztott alkalmazások csakis akkor működhetnek hatékonyan, ha szégyenlősködés nélkül használjuk őket, magyarán nincs értelme hazudni sem az életkor, sem a testtömeg, sem a magasság megadásakor.

Ugyanez vonatkozik az étkezésekre is. Az elfogyasztott ételek mennyiségéről a lehető legpontosabb információt kell szolgáltatnunk, és nem szabad kihagynunk azt sem - bármennyire is mardosson a bűntudat -, ha becsúszik egy-egy nassolás. De legalább ennyire nélkülözhetetlen az elszántság is. Az elején tehernek érződhet a kötelező adminisztráció és még frusztrálóbb lehet a fogyási folyamat lassúsága, de ne feledjük, hogy a pluszkilók nem pár nap alatt szaladtak fel, ezért távozni sem lóhalálában fognak. Ha viszont lelkiismeretesen és következetesen kamatoztatjuk valamelyik app képességeit, és ezt legalább alkalmankénti, de inkább rendszeres testmozgással kombináljuk, akkor előbb vagy utóbb célt fogunk érni.

A súlyod fogyjon, ne a bankszámlád!

Éppen elég erőforrást égethet el egy változatos étrend fenntartása, ezért első körben a költségek nélkül vagy átmenetileg ingyenesen használható alkalmazásokra fókuszálunk. A legelső opció, amely Magyarországon élve eszünkbe juthat, a hazai fejlesztésű Kalóriabázis, amely ugyan puritán felülettel várja a fogyni vágyókat, de legalább Androidról és a PC-n böngészőből is hozzáférhető. Több százezer tételből álló adatbázis várja a kíváncsi szemeket, és amit nem találunk meg benne, azt manuálisan adhatjuk hozzá. Sokféle szempontot (mint az álomtestsúly vagy a kitűzött időtartam) kiválasztva határozhatjuk meg fő célunkat, ami folyamatosan módosul a változókat figyelembe véve, továbbá a hidratáltságra is figyel a vízfogyasztás monitorozásával. Alapvetően teljesen ingyenes, de ha néhány kényelmi funkcióért támogatnánk a készítőket, azt is megtehetjük.

Bár az anyanyelvünkön sajnos nem tud, a MyFitnessPal a legjobb alkalmazások egyike a témában - ezt támasztja alá az is, hogy tavaly nálunk is tesztgyőztes lett. Dicséreteit többmilliós tudástárának (a hazai boltokban beszerzett élelmiszerek vonalkódjával is gond nélkül elboldogul), mobilitásának (Androidra, iOS-re, valamint PC-re is létezik, és akár a barátokkal is összekapcsolhatjuk fiókunkat) és gazdag eszköztárának köszönheti. A kalóriaszámlálóját kiszolgáló aktivitás- és mozgáskövető, az étrendtervező és az edzésgyakorlatok mellett közel félszáz egészségügyi és fitneszappot támogat (mint a Samsung Health és a FitBit). Egy hónapig ingyen próbálgatható, azt követően viszont prémium előfizetés szükségeltetik hozzá.

Ha a derékbőség csökkentésére kerül sor, akkor gyakran ajánlják a MyNetDiaryt is. Noha a MyNetDiary Inc. Androidra és iOS-re is elérhető, magas felhasználói értékelésekkel bíró fejlesztése rendelkezik néhány fizetős fal mögé zárt prémium funkcióval (mint a Fitbittel való kompatibilitás, a táplálkozási tanácsadók személyre szabott tippjei vagy a cukorbetegek segítése), az ingyenesen használható szolgáltatásai is nagyon jók - erről többek között a Women's Health, a Chicago Tribune és az USA Today ajánlásai is tanúskodnak. A MyNetDiaryvel értelemszerűen nyomon követhetjük ételbevitelünket és testmozgásunkat is, valamint sok más mellett megtervezhetjük heti étkezéseinket, szemléltető diagramokon követhetjük előrehaladásunkat, napi elemzéseket készíthetünk fogyasztási szokásainkról, hozzáférést kapunk egy nagy és aktív online közösséghez, ráadásul ezek a funkciók még felhasználói fiók létrehozását sem igénylik, akár névtelenek is maradhatunk.

Költséghatékonyság szempontjából megszívlelendő választás lehet a Yazio is, amelynek alapképességei gyakorlatilag egy korlátlan próbaidőszakban kamatoztathatóak, maga az app pedig átlátható kezelőfelülettel és magyar szöveggel hívogat. Adatbázisa szűkösnek mondható riválisaihoz képest, de szépít az összképen, hogy bővíthető, vonalkód-leolvasója könnyedén felismeri a hazai előrecsomagolt termékeket, barátságot ápol néhány fitneszalkalmazással (mint az iOS-es Egészség), kihívásokat teljesíthetünk vele (ilyen a csoki- vagy pizzamentes nap), és arra is figyelmeztet bennünket, ha irreális elvárásokat támasztanánk magunkkal szemben. Ha hajlandók vagyunk egy kicsit a zsebünkbe nyúlni, akkor speciális diéták követése, hetekre előre összeállított étrend és a testünk változásainak részletesebb nyomon követése (például a vérnyomásé és a vércukorszinté) lesz a jussunk.

A futottak még kategóriában megemlítenénk röviden pár olyan opciót is, amelyek kiemelkednek egy-egy tulajdonságuk miatt, ezáltal kipróbálásra ajánlottak: ilyen a gépi tanulásra épülő Foodvisor (amely a tányéron szereplő ételt már fényképről felismeri), a ketogén diétára összpontosító, de nem csupán arra alkalmas Carb Manager, a több mint 30 millió tételt felvonultató adatbázissal vigéckedő Lose It!, a más alkalmazásokhoz képest lényegesen több tápanyagot nyomon követni képes Cronometer, valamint a számos edzésvideóhoz és tanácshoz, illetve közösségi anyagokhoz hozzáférést nyújtó SparkPeople is. Ezek mindegyike rendelkezik ingyenesen használható verzióval, de pénzért tovább is fejleszthetőek.

Egy ebéd árába kerül, de megéri

Akkor is számos mobilos szoftver vár ránk, ha az egészségesebb életmódot és a kilók ledobálását olyan komolyan gondoljuk, hogy a fizetéstől sem riadunk vissza a kitűzött cél elérése érdekében.

A legkegyesebb árcédulát egyértelműen a Paleo (io) tudja felmutatni, ez ugyanis körülbelül 300 forintot kóstál, hátránya viszont, hogy kifejezetten a paleó étrendet követőknek készült. Több száz receptet kínál, segít eldönteni egy ételről, hogy illeszkedik-e a diétába, és könnyedén bővíthetjük szerénynek mondható adatbázisát, továbbá rengeteg oktatási anyagot is ad (mint a Paleo 101 kezdőknek). Nem lebecsülendő a 800 forintért letölthető Oh She Glows sem, amely kifejezetten arra sarkall, hogy zöldebb életet éljünk, vagyis a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását próbálja rendszeresíteni. 140-nél is több receptet (köztük 120 gluténmentes fogást) vonultat fel, és gyönyörű fotókkal csinál kedvet elkészítésükhöz, elfogyasztásukhoz - Android és iOS rendszereken is.

Ezekkel szemben a Lifesum széles skálán mozogva patronálja célkitűzéseinket: a havi nagyjából 1200 forintos előfizetést igénylő app magában foglalja az egészségre törekvés minden aspektusát, a ketótól kezdve a paleón keresztül a magas fehérjetartalmú diétáig minden étrenddel működik. Rendkívül rugalmas és széles körű választékát többek között motivációs technikákkal, gazdag recepttárral, kvízzel, a makrotápanyagok és a nettó szénhidrátkövetés támogatásával, illetve a más alkalmazásokkal való szinkronizálással (Apple Health, a Fitbit, a Google Fit, Withings) egészíti ki. Hasonló eszközöket kínál a hozzávetőlegesen havi 2500 forintból beszerezhető PlateJoy is, amely az előfizetés fejében egyebek mellett táplálkozási szakemberek és szakácsok által készített étkezési ütemtervet, rendszerezett bevásárlólistát, életmód-vetélkedőt, intelligens algoritmussal testre szabott menüt, számos változatos étrendet (akár vegánt is) és temérdek receptet nyújt, valamint az opcionális Instacart szolgáltatást.

A Weight Watchers közel ötezer forintot emészt fel havonta, cserébe viszont szakít a hagyományokkal: kevesebb hangsúlyt fektet a kalóriaszámlálásra, és többet arra, hogy pontosan milyen ételeket fogyasztunk. Minősített élelmiszerek hatalmas bázisát használhatjuk a WW speciális pontrendszerével felvértezve (az alkalmazás könnyedén elboldogul a vonalkódokkal is), az alapanyagokból pedig több mint 9000 egészséges receptet állíthatunk össze. A WW egyik erőssége a tanácsadás, amit bármikor kérhetünk egy, a témában jártas profitól, de a tagok akár kapcsolatba is léphetnek egymással a segítség és a támogatás jegyében - az együttműködést pedig jutalmazza a rendszer.

Ha egyáltalán nem számítanak az anyagiak, akkor akad egy jóval költségesebb, valóban prémium ajánlat is. A Noom egy meglehetősen drága (az éves előfizetés több tízezer forintra rúg), de remek, szakértők által támogatott program, amely rendkívül praktikus lehet a komolyabb életmódváltáshoz. Nem csupán abban segít, hogy mit fogyasszunk, hanem abban is, hogy mennyi fizikai tevékenységet végezzünk, és milyen egészséges szokásokat rendszeresítsünk. Fokozatosan módosítja a jelenlegi életmódot, apró változtatásokkal teszi mindennapossá és fenntarthatóvá az újat. Az étkezési napló, a kalóriakövető és a tevékenységfigyelő mellett ösztönöz is, például azáltal, hogy a megevett ételeket színekkel osztályozza. Természetesen ilyen árkategóriában már valós időben is beszélgethetünk saját egészségügyi és wellnesstrénereinkkel, akárcsak más felhasználókkal.

Ha szeretnél további hasznos tippeket kapni, akkor vedd meg a 2021/06-os PC World magazint, amely mellé ajándékba jár néhány remek szoftver és egy PC-s játék is. 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.