Hirdetés

Súlyos büntetést kapott az európai TikTok



|

A kínai platform nem tett eleged a kiskorúak megvédéséért.

Hirdetés

A felhasználók körében egyelőre nyoma sincs annak, hogy csorbát szenvedett volna a TikTok népszerűsége, holott hónapok óta érkeznek a bejelentések arról, hogy a nyugati országok sorra betiltják az alkalmazást a kormányzati mobilokon, attól tartva, hogy a kínai állammal szorosan együttműködő platform nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Eközben pedig az üzemeltető ByteDance-nek azért is felelnie kell, ahogy a kiskorú közönségének adatait kezeli: a brit adatvédelmi hatóság tavasszal közel 14 millió fontra büntette a céget, amiért az szülői beleegyezés nélkül kezelte a 18 év alattiak adatait, most pedig az EU részéről is kapott egy csekket a platform.

Hirdetés

A TikTok európai üzletága kapcsán illetékes ír adatvédelmi hatóság (Data Protection Commission, DPC) 345 millió euróra, vagyis 130,8 milliárd forintra bírságolta a TikTok Technology Limitedet, amiért az az EU-s adatvédelmi rendeletet (GDPR) megsértve korábban alapértelmezetten nyilvánosra állította a 13-17 éves felhasználók profiljait, szabad utat biztosítva az idegeneknek a kapcsolatfelvételre.

A hatóság emellett azt is nehezményezte, hogy a TikTok a regisztrációs folyamat során a privát szférát kevésbé védő beállítások kiválasztására ösztönözte a felhasználókat, valamint hogy a a "Family Pairing" funkció segítségével akár vadidegenek is szülői jogosultságokkal csatlakozhattak a 16-18 évesek profiljaihoz. A vizsgálat a TikTok 2020. július 31. és december 31. között alkalmazott gyakorlatára vonatkozott, a videós közösségi oldal pedig most azzal reagált a büntetésre, hogy időközben már orvosolták a DPC által megfogalmazott aggályokat.

A túlnyomórészt a 18 év alatti közönség körében népszerű TikTok kapcsán gyakori kritika, hogy éppen e tulajdonsága miatt a pedofilok kedvelt vadászterülete, amiről néhány hónapja a The Wall Street Journal közölt egy szakértői beszámolókra alapozó, átfogó jelentést.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.