Hirdetés

Súlyos csapást mértek az egyik legveszélyesebb zsarolóvírusos bandára



|

Nemzetközi akció keretében sikerült szétzúzni az Európából működtetett Ragnar Lockert.

Hirdetés

A zsarolóvírusos támadások továbbra is rengeteg kárt okoznak, hiszen az efféle kártevőkkel célba vett áldozatok gyakran azt követően sem kapják vissza az adataikat, ha kifizetik a kriptovalutában kért váltságdíjat, illetve az sem ritka, hogy kiberbűnözők még áruba is bocsátják az ellopott fájlokat.

Ilyen módszerekkel operált a Ragnar Locker nevű zsarolóvírust kifejlesztő csoport is, amely 2020-ban vált világhírűvé, amikor egyebek mellett a portugáliai energiahálózatot, a Capcom játékkiadót és a Campari nevű olasz italgyártót is megtámadta. További akciókra viszont jó eséllyel nem számíthatunk tőlük, a hatóságok ugyanis nemrég súlyos csapást mértek a bandára.

Hirdetés

Az Europol és az Eurojust (az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége) által koordinált nemzetközi nyomozás még 2021-ben vette kezdetét, az évek során pedig összesen 11 ország bűnüldöző szervei vettek részt benne. A bandára végül október 16. és 20. között csaptak le, Csehországban, Spanyolországban és Lettországban is tartva házkutatásokat, Párizsban pedig sikerült elfogni az eljárás fő célpontját, a Ragnar-vírus egyik fejlesztőjét is.

Az Europol hivatalos közleményében részletezett többnapos akció keretében 5 további gyanúsítottat is kihallgattak Spanyolországban és Lettországban. A zsarolóprogram infrastruktúráját pedig Hollandiában, Németországban és Svédországban foglalták le, valamint az ellopott adatok kiszivárgására használt weboldalt is lekapcsolták, amit szintén Svédországból üzemeltettek az elkövetők.

Edvardas Šileris, az Europol Európai Kiberbűnözési Központjának vezetője szerint a nyomozás megmutatta, hogy a nemzetközi együttműködések jelentik a kulcsot a zsarolóvírusos bandák elleni harcban, s egyben reményét fejezte ki, hogy az akció "erős üzenetet" küld az elkövetőknek, akik azt hiszik, hogy következmények nélkül maradnak a tetteik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.