Hirdetés

Az Intel kísérleti chipjei szagolni is képesek



|

Szokatlanul furcsa dologra tréningezi a mesterséges intelligenciát az Intel: szagolni tanítja a gépeket.

Hirdetés

A nagy vállalatok folyamatosan alakítják a mesterséges intelligenciát kiszolgáló automata algoritmusokat, az Intel most pedig elég szokatlan és furcsa dologra tanítgatja a gépeket. Az Intel Labs és a Cornell Egyetem együttműködésében kísérleti chipek készülnek, melyek neve Loihi, a különlegességük pedig az, hogy képesek felismerni és megtanulni a veszélyes kémiai anyagokat. Az algoritmusok az emberi agy szaglásra képes rendszerét próbálják lemásolni, és így szaglásra képessé tenni a gépeket. 

Hirdetés

Orr nélkül persze egy chip sem szagolhat, a neuromorfikus szaglóáramkörökről és a gyors online tanulásról azonban külön értekezések születtek a szakértők jóvoltából, és az állítások alapján 10 eltérő szagot is tud már azonosítani a Loihi lapka. 

A bravúrt 72 kémiai szenzor, 10 gáz jellegű szagminta és egy szélcsatorna használatával érték el. A szenzorok reakciói eljutottak a lapkára, ahol az áramkörök megpróbálták lemásolni az agy szaglás során mutatott tevékenységét. Rövid idő elteltével a chip már betanulta a mintákat, és egy idő után más szagok jelenlétében is kiszűrte a találatokat. A jövőben széles körű elemzésre, tervezésre és döntéstámogatásra használhatják ezt a technológiát. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.