Hirdetés

Szakértők mondják el, hogyan szúrd ki a kémprogramokat a mobilodon



|

A mai világban nem lehetünk eléggé óvatosak, de azért vannak árulkodó jelek, ha feltörik a telefonunkat.

Hirdetés

Az érvényes ökölszabály alapján elmondható, hogyha az ember a hivatalos alkalmazásboltok ellenőrzött tételeiből válogat és nem tölt le mindenfélét ismeretlen weboldalakról, akkor nagy valószínűséggel elkerülheti egy vírus vagy kémprogram benyelését a mobilján, az újra és újra lebukó kártevők viszont bizonyítják, hogy még mindig sokan dőlnek be a próbálkozásoknak, vagyis nem lehet elégszer beszélni a biztonság témájáról.

A Reader's Digest a Keeper Security, a Tetra Defense és a Certo Software biztonsági szakértőit kérdezte meg, hogy miként szúrhatjuk ki az iPhone-on futó kémprogramokat, a válasz viszont az androidos tábornak is hasznos lehet.

A szakértők szerint több árulkodó jel is van arra, ha valakinek sikerült ártó szándékú szoftvert telepíteni a telefonunkra. Az egyik ilyen a túlmelegedés és az akkumulátor gyors merülése, mivel a háttérben futó kártevők többnyire extra teljesítményt igényelnek. Ennél ritkább, de szintén előforduló jelenség, hogy olyan kimenő SMS-ek tűnnek fel a listánkon, amiket nem is mi küldtünk. Végezetül pedig az adatforgalom is megugorhat, hiszen a vírusok jellemzően egy távoli szerverre továbbítják az ellopott információkat, ami az étvágyuktól függően látványos méreteket ölthet.

Hirdetés

Ha pedig azt gyanítjuk, hogy megtörtént a baj, akkor nagyrészt általános érvényű praktikák állnak rendelkezésre a kártevőktől való megszabadulásra. Ilyen a vírusirtó alkalmazások telepítése, de azt már mi tesszük hozzá, hogy ezek mobilos hatékonysága erősen vitatott, ráadásul ezek is kedvelt eszközök a kártevők célba juttatására, így érdemes a közismert fejlesztők termékeire korlátozni magunkat. Fontos az alkalmazások és az operációs rendszer rendszeres frissítése is, mivel az update-ek gyakran az aktuális sérülékenységeket is foltozzák.

Értelemszerű, hogy a telepített appok listájáról azonnal törölni kell az olyan tételeket, melyek installálására nem emlékszünk, és persze minden létező szolgáltatásnál használni kell a kétlépcsős azonosítást, ami jóval nagyobb védelmet nyújt egy szimpla jelszónál. Időről-időre érdemes a webböngészős sütiket is eltávolítanunk, ezek ugyanis rossz kezekbe kerülve szintén biztonsági kockázatot jelentenek. A jó hír, hogy már vannak eleve követésmentes böngészők, mint például a Brave vagy a Firefox.

Végső esetben pedig a készülék gyári állapotra való visszaállítása jelentheti a menekülőutat, ami minden adatot és programot töröl a telefonról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.