Hirdetés

Szándékosan figyelmen kívül hagyott iPhone-sérülékenységen keresztül kémkedik Kína



|

Az Apple-t azzal vádolják, hogy egy hiba befoltozásának elmulasztásával a kommunista diktatúra kezére játszott.

Hirdetés

Ha csak a nyugati piacokra szánt marketinget nézzük, az Apple igyekszik a felhasználói adatokat végsőkig védelmező, megbízható kapuőrként beállítani az eszközeit és az operációs rendszereit, a kommunista Kínában viszont többnyire mindenben együttműködik a helyi hatóságokkal, hogy ne essen el a több száz millió potenciális vásárlótól, legyen szó a politikai aktivistáknak szóló alkalmazások törléséről, kényes információk átadásáról vagy a kritikus hangok kirúgásáról.

Most pedig annak a gyanúja is felvetődött, hogy a cupertinóiak egy szándékosan nyitva hagyott hátsó kapun keresztül engedhetnek bebocsátást az iPhone-okat hajtó iOS-be, amit a helyi kormányzat lelkesen ki is használ az emberek utáni kémkedésre.

Hirdetés

A TechSpot beszámolója szerint ugyanis a pekingi igazságügyi hatóságok nemrég bejelentették, hogy a Wangshendongjian Technology nevű cég közreműködésével sikerrel le tudtak nyomozni olyan szereplőket, akik az Apple AirDrop-szolgáltatásán keresztül küldtek "nem megfelelő információkat" a metrón és a járókelőknek. Az AirDrop egy Bluetooth- és internet-alapú kapcsolat, amellyel a közelben akár egyszerre több embernek is továbbíthatunk például fényképeket vagy dokumentumokat, ha azok iOS-t, iPadOS-t vagy macOS-t használnak.

A sztori pikantériája, hogy az AirDrop sérülékenységére a Darmstadti Egyetem már 2019-ben felhívta a figyelmet, 2021-ben pedig részletes megoldási javaslatot is tettek, ám az Apple nem vett tudomást a dologról, nyitva hagyva a hátsó kaput, ami most lehetővé tette a Wangshendongjiannak az elkövetők megtalálását. A sebezhetőség lényege, hogy egy bizonyos üzemmódban az AirDrop nem titkosítja megfelelően a felhasználók kontaktadatait, így végső soron visszafejthető, hogy kitől érkeznek a küldemények, beleértve az eszköz nevét, valamint a hozzá tartozó e-mail címet és a telefonszámot.

Az ügy nyomán kirobbant botrány hatására Marco Rubio, az Egyesült Államok szenátusi hírszerzési bizottságának alelnöke az Apple felelősségre vonását sürgette, amiért az nem védte meg a felhasználóit. Cikkünk írásáig az almás cég nem reagált a történtekre.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.