Hirdetés

Szárazjeget talált a NASA a Mars egyik kráterében



|

A NASA műholdjai érdekes felfedezést tettek a közelmúltban a Mars egyik kráterében, nagyon úgy néz ki, hogy a vörös bolygón még vízmosások is létrejöhetnek, ha megfelelőek a körülmények.

Hirdetés

Alig egy hete fedeztek fel egy teljesen új krátert a Mars felszínén, a NASA máris újabb érdekességre bukkant. Az amerikai űrügynökség műholdja, a Mars Reconnaissance Orbiter egy olyan mélyedés szúrtak ki a vörös bolygó egyenlítőjétől nem messze, amelyben nemcsak szárazjég formálódott, de vízmosások is megtalálhatóak.

Hirdetés

A szárazjég önmagában még nem annyira meglepő, hiszen amikor a Marson tél van (már ha lehet így fogalmazni), akkor az atmoszférában található szén-dioxid megszilárdulhat. A mostani felfedezés váratlansága annak köszönhető, hogy ezt a konkrét kráter az egyenlítőhöz közelebb helyezkedik el, ahol elvileg már túl melegnek kellene lennie ahhoz, hogy szárazjég alakuljon ki.

Viszont ami ennél is szokatlanabb, hogy vízmosásra emlékeztető terepviszonyokat is találtak, ami olyan árkokat jelent, amelyeket valamilyen folyadék vájt ki a talajban, feltehetőleg ezeket is szén-dioxid alakította ki.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.