Hirdetés

Szavazz: a hajtogatós mobil menő vagy felesleges?



|

A Samsung Galaxy Fold bemutatóját hamarosan több leporelló-mobil is követi, de vajon ez csak technológiai erőfitogtatás, drága marketing, vagy tényleg egy új korszak? Döntsd el te, mondj véleményt!

Hirdetés

A hajtogatós mobil nem 2019-es újdonság, hiszen a húsz évvel ezelőtti "butatelefonok" között divat volt az akkoriban flip készülékekként ismert modell. Csak hát aztán jöttek az iPhone-ok, androidos mobilok (meg a Windows Phone-ok, de azok azóta mentek is), a készülék előlapjának nagy részét lefedő érintőkijelzőt pedig már nem lehetett hajtogatni, szóval szép lassan kikopott a köztudatból ez a dizájn.

Hirdetés

Viszont aztán jöttek az első hírek arról, hogy a kijelzők paneleit gyártó cégek először ívben hajlított, majd konkrétan hajtogatható, flexibilis paneleken kísérleteznek. Így aztán megjelentek a hajlított tévék és monitorok, majd egyre több pletykában bukkant fel az a feltételezés, hogy a legújabb kijelzőket már mi magunk is hajtogathatjuk. És bár egy kisebb cég, a Royole már a CES-en is bemutatott egy ilyen modellt, az igazán közismert nevek közül a Samsung volt az első, amely Galaxy Fold néven, brutális árcímkével egy kettéhajtható mobilt jelentetett meg.

És innentől nincs megállás: a Xiaomi állítólag már szintén a kanyarban van egy ilyen modellel, de kísérletezik a Huawei is. Emellett olyan játékosok is beszállnak a versenybe, akik nem a Fold esetében látható hajtogatós koncepciót követik: A hírek szerint a Motorola a régi flipes korszakot idéző RAZR modellen dolgozik.

Pro és kontra

De akkor mindez jó nekünk, vagy felesleges parasztvakítás? Erről megoszlanak a vélemények. A pozitív oldalon állók szerint minden új technológia alapvetően jó dolog, ez viszi előre a világot, és ha nem is minden esetben pontosan a legelső modellek irányvonalán halad előre egy új technológia, még a bebukott kísérletekből is valami új és érdekes születik, ami szépen beépül a köztudatba. A pártolók egy része a kényelmes használatot emeli ki: egyszerre lehet egy mobilunk és egy nagyobb kijelzős tabletünk, ami becsukva teljesen elég az általános telefonálós, fényképezős, üzenetküldős funkciókra, kinyitva pedig multimédiás mindenessé válik.

A másik oldal szerint egyrészt irtózatosan drága a hajtogatós mobil - a Fold esetében ez már bebizonyosodott, de senki nem vár sokkal olcsóbb modelleket a többi gyártótól sem. Az is tény, hogy egy új technológia mindig drágán indul, aztán szép lassan megy le "földközelbe", de lehet, hogy egy 500-700 ezer forintos árcédula egyszerűen már túl van a tűréshatáron, hajtogathatóság ide vagy oda.

Olyan hangok is vannak bőven, akik azt mondják: ez az egész csak amolyan erődemonstráció, kivagyi marketing-eszköz, ami jól néz ki a hírekben, de igazából csak arra jó, hogy az istenadta nép ettől a gyártó hagyományos modelljeinek vásárlásához kapjon kedvet. Volt már ilyen, emlékezzünk csak a valamelyik tengelye mentén ívelt mobilokra (volt ilyen a Samsungnál és az LG-nél egyaránt), vagy épp a szemüveg nélküli 3D-s kijelzős LG Optimus 3D telefonra: mindegyik egy technológiai újítás volt, de szinte nyomtalanul tűntek el a süllyesztőben.

Szóval van mellette és ellene is érv bőven, innentől ti jöttök: az alábbi kis szavazásban bökjetek arra a sorra, amit a legigazabbnak éreztek, ha pedig kifejzősebben magyaráznátok meg az álláspontotokat, tegyétek meg a kommentek között! A szavazás után kattintsatok a kis balra mutató nyílra, hogy lássátok az eredményeket, az aktuális állást pedig az oldal újratöltésével követhetitek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.