Hirdetés

Szellemrészecskék köszöntek be a Déli-sarkra



|

Ez az első alkalom, hogy hasonló részecskék jelenlétét sikerült érzékelni.

Hirdetés

Rendkívüli felfedezésről számoltak be az Oxfordi Egyetem kutatói, akiknek most először sikerült neutrínókból álló képet rögzítenie. A neutrínók úgynevezett szubatomi részecskék, amelyek közel fénysebességgel száguldanak keresztül rajtunk, a bolygón és szinte bármin, ami az útjukba kerül.

Az érzékelésük viszont rendkívül nehézkes, mert gyakorlatilag alig létesítenek kölcsönhatást a fizikai világban található objektumokkal.

Hirdetés

Ahhoz, hogy az oxfordiaknak sikerüljön detektálnia a neutrínók jelenlétét, egy antarktiszi jégtömböt kellett egyfajta céleszközzé alakítaniuk. Az IceCube-nak elnevezett eszköz rengeteg szenzort és kábelt tartalmazó detektor, amelyet egy jókora jégtömbbe fagyasztottak bele.

Ha a neutrínók valamilyen kölcsönhatásba lépnek a szenzorokat körülvevő jégmolekulákkal, azokat a detektor képes érzékelni. Ennek köszönhetően a jégbe ágyazott érzékelő által készült, meglehetősen homályos képen kivehetőek a Tejútrendszer gázfelhői.

A szellemrészecskék által láthatóvá tett Tejútrendszer képe (Fotó: IceCube)
A szellemrészecskék által láthatóvá tett Tejútrendszer képe (Fotó: IceCube)

Naoko Kurahashi Neilson, a kutatócsoport tagjaként dolgozó kutató szerint ez az első olyan térkép, amely nagy energiájú neutrínók felhasználásával készült.

A tudósok azt várják a sikeres kísérlettől, hogy jobban megértsék általa a galaxis és a kozmikus folyamatok működését.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.