Hirdetés

Szerelmet ígérnek, de közben eladják az adataidat a randiappok



|

A Mozilla friss kutatása alapján adatvédelmi szempontból szinte az összes társkereső alkalmazás egy katasztrófa.

Hirdetés

Szerencsére régen nem számít már cikinek az online párkeresés, hiszen ezek a szolgáltatások nagyban megkönnyíthetik az emberek dolgát, legyen szó komoly kapcsolat utáni kutatásról vagy csak egy sebtében összehozott egyéjszakás kalandról. Nem csoda, hogy jelentős az igény a hasonló platformok után, azzal viszont nem árt tisztában lenni, hogy ezzel sok esetben jelentős adatvédelmi kockázatot is vállalunk.

A Firefox böngésző mögött álló Mozilla egy friss kutatása legalábbis azt állítja, hogy a legtöbb népszerű társkereső alkalmazás meglehetősen szabatosan bánik a felhasználóiról összegyűjtött információkkal.

A tanulmány keretében a Mozilla a 25 legnépszerűbb randiapp gyakorlatainak járt utána, ebből pedig 22 meg is bukott az adatvédelmi vizsgán. Az ide kattintva elérhető lista alapján egyedül a Lex nevű platform érdemelt dicséretet, míg a Happn és az Eharmony semleges értékeléssel csúsztak át a léc alatt. A Mozilla szerint viszont az összes többi nagy szolgáltató, köztük például az idehaza is népszerű Badooval és Tinderrel nem bánik elég diszkréten a felhasználók adataival.

Hirdetés

A Mozilla több szempont (adatgyűjtés- és kezelés módja, korábbi biztonsági problémák, általános biztonság, mesterséges intelligencia használata) mentén értékelte, hogy melyik app milyen kockázatokat rejt magában, ez alapján pedig a Grindr, az OurTime, a Black People Meet és a CoffeMeetsBagel szerepeltek a legrosszabbul, amelyek minden kategóriában megbuktak.

Ahogy arra a vizsgálat felhívta a figyelmet, az alkalmazások 80 százaléka megoszthatja vagy eladhatja a személyes adatokat, amiről homályosan megfogalmazott adatvédelmi záradékokba csomagolva tájékoztatnak. Mindezt úgy, hogy a társkeresők folyamatosan bátorítják az ügyfeleiket minél több személyes jellemző (pl. vallás, politikai nézetek, etnikai hovatartozás stb.) megadására, mondván, hogy ezzel nagyobb eséllyel indulnak a pártalálásban.

Az eladott információk pedig végül hirdetési cégeknél és adatbrókereknél köthetnek ki. A modell ugyan sokaknak lehet ismerős a közösségi médiából, a tanulmány azonban rámutat, hogy a vizsgált appok nagy része előfizetést is kínál, vagyis ezekben az esetekben nemcsak az ügyfelek adataira, hanem a pénzükre is igényt tartanak. A harmadik felekhez kerülő információkban rejlő kockázatokat illusztrálva a Mozilla egy korábbi esetet hoz fel példaként, amikor egy vallásos szervezet a meleg társkereső Grindr adatait vásárolta meg egy kereskedőtől, hogy a saját tagjai után kémkedjen.

A vizsgálatba bevont appok többsége ráadásul a felhasználók földrajzi helyzetét is monitorozza, s amennyiben azok engedélyt adnak rá, nem csak az alkalmazás használatakor. A Mozilla szerint továbbá külön kockázatot jelent a mesterséges intelligencia egyre növekvő mértékű alkalmazása, mivel ezek a gépi tanuláson alapuló szolgáltatások önmagukban is számos adatvédelmi aggályt vethetnek fel: gondoljunk csak egy chatbotra, amivel egy ilyen környezetben különösen érzékeny információkat oszthatnak meg a felhasználók, ezek pedig a szolgáltatónál, majd külsős szereplőknél landolhatnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.