Hirdetés

Szigorú korlátozást vezet be a Meta Twitter-klónja



|

Jelentősen visszanyesik a keresőfunkció hatékonyságát a Threads platformon.

Hirdetés

Az Elon Musk birtokába került Twitter (manapság már X) a tulajdonosváltást követően látványosan fellazította a moderálási szabályokat, az intézkedést pedig nemcsak a dollármilliókat költő hirdetők egy része nézte rossz szemmel, de a felhasználók körében sem mindenkinél aratott egyöntetű tetszést.

A közösségi médiás óriás Meta kiszúrta az ezzel támadt piaci rést, és júliusban sietve útnak indította a saját Twitter-klónját az Instagrammal szorosan összekapcsolt Threads képében. Az Európában továbbra sem elérhető alkalmazás egész ígéretes rajtot produkált, ám ezt követően gyorsan bezuhant a felhasználók aktivitása, most pedig egy újabb döntés rombolhatja a népszerűségét.

Hirdetés

Elsőként a The Washington Post írta meg, hogy a Meta több keresőszót is teljes egészében blokkolni kezdett, amelyek kapcsán az üzemeltető attól tart, hogy félrevezető vagy ártalmas posztokat terjesztenek a segítségükkel. A korlátozás egyebek mellett a koronavírushoz és az oltásokhoz (pl. COVID, vaccine) kifejezéseket, valamint az olyan keresőszavakat érinti, mint a sex vagy a nude (meztelenség).

A lap érdeklődésére maga a Meta is megerősítette a blokkolás tényét, arra hivatkozva, hogy csak egy átmeneti intézkedésről van szó, amely a "potenciálisan érzékeny" tartalmakra vonatkozik. A szigorú korlátozást viszont nem mindenki vette jó néven, hiszen a fürdővízzel együtt a gyereket is sikerült kiönteni, vagyis már a hiteles információkra sem lehet rákeresni az érintett témákban.

Mindez odáig vezetett, hogy az Instagram élén álló Adam Mosseri végül kénytelen volt a Twitter/X felületén nyugtatni a kedélyeket. A vezető az itt megosztott posztjában azt írta, hogy már dolgoznak a keresés gyors kibővítésén, de szeretnének tanulni a korábbi hibáikból, ezért jobbnak gondolja, hogy óvatosan járnak el.

Mosseri ezzel valószínűleg arra célzott, hogy az Instagramot a múltban rengeteg kritika érte, amiért a nem túl hatékony moderáció miatt szinte szabadon terjedhettek a felületén az álhírek, és még ma is gondot okoznak az olyan témák, mint a pedofil tartalmak népszerűsítése és a platformon zajló kiterjedt drogkereskedelem.

Hogy meddig marad fenn a keresőszavak kategorikus tiltása a Threadsen, arra vonatkozóan Mosseri és a Meta sem adott tájékoztatást, a fejlemény viszont ismét rámutat, hogy a Mark Zuckerberg vezette vállalat kifejezetten sietve szabadította a piacra a szolgáltatást, amelyen a vállalat elmondása szerint csak egy maroknyi csapat dolgozott.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.