Hirdetés

Szintet lépett a Copilot, mostantól sokkal jobb válaszokat ad



|

A Microsoft mesterséges intelligenciás chatbotja ingyen adja, amiért a ChatGPT-nél fizetni kell.

Hirdetés

A szöveggenerátorok piacán jelenleg a Microsoft bír az egyik legfejlettebb szolgáltatással, hiszen a redmondiak több mint 10 milliárd dollárt fektettek a ChatGPT mögött álló OpenAI-ba, melynek köszönhetően a korábban Bing Chatnek hívott Copilot chatbotot és a Copilot Tervező képgenerátort is Sam Altanék technológiája hajtja.

Az OpenAI még tavaly ősszel leplezte le a legújabb nagy nyelvi modelljét, a GPT4-Turbót, ami jóval fejlettebb válaszokat tesz lehetővé a ChatGPT-ben, ám ezt azóta is csak a fizetős felhasználók élvezhetik. A Microsoft azonban nem ilyen fösvény, és most ingyen is elérhetővé tette a következő generációs megoldást.

Hirdetés

A redmondiak eredetileg decemberben ígérték meg, hogy hozzájuk is be fog köszönni a GPT4- Turbo, most pedig Mikhail Parakhin, a cég internetes szolgáltatásaiért felelős vezető az X-en jelentette be, hogy immáron a Copilot ingyenes kiadását az új nyelvi modell hajtja. A fizetős (Pro) ügyfeleknek szóló extra az, hogy ők egy kapcsoló segítségével a régi motorra is visszaválthatnak, ha valamiért azt preferálnák.

Kommentárokra válaszolva Parakhin ugyanakkor elárulta, hogy a Copilot továbbra sem kizárólag a GPT4-Turbóra hagyatkozik: a szöveggenerátor "Kreatív és Precíz üzemmódjai "majdnem teljes egészében" az új modellel dolgoznak, a Kiegyensúlyozott válaszoknál viszont csak "bizonyos esetekben" van így. De még ezzel együtt is üdvözlendő a Microsoft megközelítése, hiszen az OpenAI-nál minimum havi 20 dollárt (ChatGPT Plus-tagság) kell kicsengetni a fejlettebb motorért.

A GPT4-Turbónak több előnye is van. Először is a normál GPT-4-gyel szemben nem 2021 szeptemberéig, hanem 2023 áprilisáig gyűjtött webes adathalmazokon tanították be, így aktuálisabb információkból gazdálkodhat, a közel egyéves hézagot pedig a redmondiak saját megoldása, a Prometheus tölti ki, amely a Bing kereső naprakész találatait is becsatornázza a rendszerbe.

Emellett a GPT4-Turbo 128k-s kontextusablakokkal a dolgozik, ami leegyszerűsítve annyit tesz, hogy a korábbi 50 oldal helyett itt már kb. 300 oldalnyi szöveget használhat fel a válaszai megalkotásához, pontosabbá és kifinomultabbá téve azokat. Ami pedig elsősorban az üzemeltetőnek jó hír, az OpenAI szerint az új nyelvi modell jelentősen olcsóbban is üzemeltethető, mint az előző generáció.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.