Hirdetés

Szintet lépnek a ThinkPadek - itt a Lenovo még jobb hajtható kijelzős laptopja



|

Pont, mint a Samsung Galaxy Fold, csak notebook méretben - ilyen lett az új ThinkPad, aminek farvizén néhány felettébb furcsa kütyüt próbál megkedveltetni velünk a Lenovo.

Hirdetés

Tegnap az Asus igen nagy hírverés közepette bemutatta a Zenbook 17 Fold OLED gépet, ami egy speciális, "U"-zsanérszerkezettel oldotta meg, hogy a 12,5"-os notebookot széthajtva egy 17"-os óriásgéped lehessen, ami ráadásul egészen erős is. A Lenovo új ThinkPadje is hasonló, de csak első ránézésre, mert a részletek igencsak különbözőek.

A különc gép mellett egy olyan ThinkBookot is kezünkbe vehettünk, amit azonnal meg is kedveltünk, valamint felpróbáltuk az Lenovo Glasses T1-et, amire egyelőre nem találtuk meg a megfelelő szavakat - és itt most nem jó értelemben értjük ezt.

Hirdetés

Akadt itt még néhány ChromeBook és ChromeBox (hazánkban nem elérhetők), valamint két tablet is, továbbá Legion 32"-os monitor, amiről azért nem beszélünk egyelőre részletesebben, mert 1000 Euróért tervezik piacra dobni, miközben hasonló tudással és minőségben már 200-250 ezer forintért is találsz monitort a hazai piacon. De menjünk inkább sorban.

ThinkPad X1 Fold

A Lenovo már a második generációs összehajtható laptoppal jelentkezik idén, ami azért fontos igazán, mert rengeteget tanult az első verzió gyenge pontjaiból. A 2022-es ThinkPad X1 Fold természetesen az Intel 12. generációs Core CPU-ira épül és Core i5, illetve i7-es verzió is elérhető lesz a gépből. A legfontosabb persze a kijelző, amely egy FOLED panel, méghozzá nem a BOE gyártótól, hanem a Sharptól. Egészen egyedi panelről van szó: a 600 nites kijelző 100% DCI-P3 mellett Dolby Vision hitelesített, HDR-es, 16,3"-os kinyitva és 4:3-as képarányú 2560×2024 pixeles felbontással. A bemutatón alkalmunk volt a szétszedett gép kijelzőjét kézzel is hajlítgatni és rendkívül rugalmasnak tűnt - annyira összehajtható, mint például egy nadrágöv. Persze a gépben ennél jobb sorsa van, ám itt már nem az Asus-féle "U"-zsanérkialakítással, hanem a Samsung Galaxy Fold-féle zsanérral van dolgunk. Ezen nincsen borítás és összehajtva a gépet minimális a rés is. Már itt nagyon fontos leszögezni, hogy a 3 éves általános garanciába beletartozik az is,

ha a kijelző megreped vagy a hajtásban eltörik.

Az 1,3 kg-os minigép viszonylag kompakt, ám igazi legós élményt nyújt. A billentyűzetet kívülről kell rápattintanod, amikor összecsukod a gépet, ahogy az állványt is, amivel fekvő vagy pivot módban az egész gépet fel tudod állítani.

A figyelmes extrák sorába tartozik, hogy a gép kezel stylust és mágnesesen is a géphez pattintható, valamint opcionálisan 5G modem is kerülhet bele. A gép akkumulátora kisebb (és kettéosztott), mint az Asus Zenbook 17 Fold OLED-nek, viszont a touchpad haptikus és az arcfelismerés mellett ujjlenyomat-olvasót is kínál. Ez a hajtogatós gép sem lesz olcsó, nettó 3000 Eurónál indul Core i5 CPU-val, de i7-tel, 1 TB SSD-vel, 32 GB RAM-mal és 5G modullal az ár jelentősen magasabb lehet.

ThinkBook 16

Az extravagáns Fold érdekes ugyan, de a mi kedvencünk inkább a ThinkBook 16P Gen3. Ez a gép sem olcsó, 2000 Eurónál indul, ám AMD Ryzen 9 6000H-szériás CPU hajtja, a 16"-os IPS kijelző pedig 165 Hz-es frissítés mellett is 500 nites fényerőre képes. Kifejezetten munkamasináról van szó, ennek ellenére GeForce RTX 3060-as GPU-val is kérhető, így pedig játékra sem rossz a teljesítmény. A 2 kg-os, elegáns gép billentyűzete szuper kényelmes, van USB4 port és SD-kártyaolvasó, a 71 Wh-s akkuval pedig az 1 munkanapnyi üzemidő nem akadály.

Glasses T1

A legfurcsább termék egyértelműen a Lenovo Glasses T1, ami egy nagyméretű napszemüveg. Legalábbis annak néz ki, valójában a lencsék mögött egy-egy Micro-OLED kijelző bújik, amelyek 60 Hz-es frissítés és 10000:1-hez kontraszt mellett egy képet vetítenek eléd. Ez olyan élmény, mintha egy óriási, a teljes látóteredet betöltő monitor előtt ülnél - legalábbis a Lenovo ezt állítja.

Mi is kipróbáltuk a Glasses T1-et és ez az állítás igaz: valóban egy nagy monitornak tűnik, amit látsz, ám a szemüveg kényelmetlen, pláne úgy, ha előtétlencsét is felteszel (erre megvan a kialakított hely). A beépített hangszórók gyengén szólnak, de persze fontosak, viszont az jó ötlet, hogy a szemüveg Type-C-n (vagy HDMI adapterrel) bármilyen eszközhöz hozzákapcsolható, ami MacOS-t, iOS-t, Androidot vagy Windowst futtat. Miközben egy érdekes és furcsa termékről van szó, az látszik, hogy a Lenovo is még csak ismerkedik ezzel a termékkel, mert árat és megjelenési dátumot nem tudtak mondani. Mondjuk a fejlesztés még rá is fér a Glasses T1-re, mert a kép széleinél borzalmas volt a színtorzítás, a szemüveg kényelmetlen és a látómezőt sem pontosan tölti ki.

Ti mit szóltok a hajtogatható kijelzős laptopokhoz?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.