Hirdetés

Születési anyakönyvi kivonattal buktatja le a kamufotókat a Sony



|

A japán cég kamerái egy új hitelesítési technológiával küzdenek majd a hamisított felvételek ellen.

Hirdetés

A Photoshop és más digitális eszközök segítségével némi hozzáértés birtokában már eddig is lenyűgözően meggyőző fotós hamisítványokat készíthettünk, a rohamosan terjedő mesterséges intelligenciás képgenerátorok pedig még hatékonyabbá és mindenekelőtt sokkal gyorsabbá tették a folyamatot.

Az AI-fejlesztéseket figyelemmel kísérő szakértők nem véletlenül tartanak az internetet elárasztó kamuképektől, amelyek egy sor területen okozhatnak galibákat az álhírektől a személyazonossággal való visszaéléseken át a művészeti versenyekig. A hamisítványok elleni küzdelem kimerítőnek ígérkezik, de a Sony igyekszik elébe menni a dolgoknak.

Hirdetés

A japán gyártó ugyanis az AP hírügynökségen közölte, hogy egy új hitelesítési technológiával fog előállni, amellyel ellenőrizhető lesz, hogy egy adott kép valóban az ő kamerájukkal készült-e. A lépés mérföldkő lehet, hiszen a cég termékei rendkívül népszerűek az egyre elterjedtebb tükör nélküli (MILC) gépek piacán.

Az Android Authority beszámolója szerint a Sony a születési anyakönyvi kivonatokhoz hasonlította az új digitális aláírást, amit a Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA) nevű nonprofit szervezet is jóvá fog hagyni. A BBC-t, az Adobe-t és a Microsoftot is a tagjai között tudó C2PA-t még 2019-ben hozták létre olyan technológiák és szabványok támogatására, amelyek az álhírek elleni harc jegyében segítik a médiatartalmak forrásainak visszakövetését.

A Sony azt ígéri, hogy a fotóknak szóló születési bizonyítvány valamikor 2024 tavaszán fut be az Alpha 9 III, az Alpha 1 és az Alpha 7S III kamerákon. Az egyelőre nem tiszta, hogy szükség lesz-e külön alkalmazásra a hitelesítési aláírások megtekintéséhez, ahogy az sem, hogy idővel az Xperia-okostelefonokra is beköszönhet-e a technológia.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.