Hirdetés

Szuperfegyver lett a zsarolóvírusos támadók kezében az MI



|

Megduplázódott a zsarolóvírusos támadások száma, mióta elérhetővé váltak az MI-alapú eszközök.

Hirdetés

A biztonsági szakértők már röviddel a villámgyorsan népszerűvé vált ChatGPT novemberi rajtja után figyelmeztettek, hogy a szöveggenerátor nemcsak az iskolai beadandókat gyorsan letudni akaró diákoknak jön kapóra, de a kiberbűnözők számára is rendkívül hasznos lehet a megtévesztő kampányaik megalkotásában.

Egy korai jelentés szerint az orosz hackerek már januárban dolgoztak a technológia bevetésén, februárban pedig a ChatGPT moderálatlan, "sötét verziója" is megszületett. Mindezek fényében nem különösen meglepő a Barracuda legfrissebb beszámolója, amely szerint az elmúlt egy évben megduplázódott a zsarolóvírusos támadások száma.

Hirdetés

A biztonsági cég ezt egyértelműen a generatív MI felbukkanásának kontójára írja, amely nagyban megkönnyíti az elkövetők számára az egyre hatékonyabb támadási formák kidolgozását. A leggyakrabban célba vett szereplők az önkormányzati, az oktatási és az egészségügyi és az infrastrukturális szektorokból kerülnek ki.

A teljes tortát tekintve az önkormányzatok esetében 2022 augusztusa és 2023 júliusa között 12%-ról 21%-ra, az egészségügyben 12%-ról 18%-ra, az oktatásban 15%-ról 18%-ra, az infrastruktúrális szektorban pedig 8%-ról 10%-ra ugrott a zsarolóvírusos támadások aránya.

"A generatív mesterséges intelligencia terén a közelmúltban elért eredmények csak segíteni fogják a zsaroló bandákat, hogy hatékonyabb kiberfegyverekkel növeljék a támadásaik arányát. Ezért fontos, hogy a szervezetek rendelkezzenek a támadások felderítésére és megelőzésére szolgáló eszközökkel, és hogy rugalmasak és felkészültek legyenek az utólagos helyreállítás tekintetében is."

- írta Fleming Shi, a Barracuda technológiai igazgatója. A felkészülés hatékonyságát mutatja, hogy a vállalat felmérése alapján a pénzügyi szektorban 6%-ról 1%-ra mérséklődött a támadások aránya, amelyet a Barracuda a terület szereplői által végrehajtott biztonsági fejlesztésekkel magyaráz. A probléma viszont az, hogy a korszerű kibervédelem kialakítása költséges mutatvány, márpedig a tömegesen célba vett iskoláknak és kórházaknak többnyire szűkösek az anyagi lehetőségeik.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.