Hirdetés

T Phone Pro 5G teszt – erre képes ma egy 100 ezres mobil



|

A Telekom saját márkás telefont dobott piacra, amelynek van pár hangzatos extrája. De vajon milyen árat fizetünk ezért a mindennapos használat során?

Hirdetés

Változnak az idők, és ez a mobilkínálaton is meglátszik. Sokáig a kínai gyártók uralták az olcsó okostelefonok piacát, később pedig a középkategóriát is sikeresen hódították meg. Majd megjelent a flagship killer kategória, ami ismét megmutatta az elkényelmesedett gyártóknak, hogy elérhető áron is lehet közel csúcskategóriás készüléket gyártani. Mára azonban oda jutottunk, hogy a 100 ezer forint alatti mezőny elnéptelenedett.

A középkategória inkább 200-250 ezer forint környékén található, a csúcskategória pedig 400 ezer forintnál indul, de nem ritka a 600-800 ezres, vagy 1 milliós mobil sem. És igen, még mindig "csak egy mobilról" beszélünk!

No de ez így nem járja, hiszen a felhasználók jelentős többsége továbbra is 100 ezer forint alatt szeretné megoldani a mobilvásárlást, sőt, ezt lehetőleg szolgáltatónál és 0 forintos kezdőáron, hogy majd 1-2 év alatt pár ezer forintonként törlessze a készülék árát. Erre kínál most saját megoldást a Telekom.

Csak, ami szükséges

A T Phone Pro 5G mobil egy igazi szolgáltatói készülék, de természetesen a Telekom csak szitázza a kínai Wingtech termékét (ez a cég többek között a Galaxy A-szériában is segédkezik a Samsung megbízásából), illetve gondoskodik a támogatásról és arról, hogy a telefon jól is működjön idehaza.

Hirdetés

A listaáron egészen pontosan 107 800 forintba kerülő készülék igen nagy méretű és több kamera is került a hátlapjára - vagyis divatosnak mondható. A kizárólag fekete színben elérhető mobil 6,82"-os IPS-kijelzőjét üveg védi, a felbontás pedig HD+, amihez 60 Hz-es frissítés tartozik. A 16 MP-es szelfikamera csepp alakú szigetként lóg be felül, középen. Viszont nincs sztereó hangzás, monóval kell beérned.

A hátlapi főkamera 50 MP-es, amit egy 5 MP-es ultraszéles látószögű egészít ki, illetve egy 2 MP-es makró és egy 2 MP-es mélységérzékelő is helyet kapott az alig 1 mm-re kitüremkedő kameraszigeten, hogy úgy tűnjön, igazi fotós nagyágyú a T Phone Pro.

Odabent a kétéves MediaTek Dimensity 700-as SoC dolgozik 6 GB RAM és 128 GB tárhely társaságában. Az oldalgombos ujjlenyomat-érzékelés és arcfelismerés megoldott, illetve kapsz még jackcsatlakozót, Wi-Fi-t, BT5.1-et és NFC-t is. A gyártó állítása szerint a készülék fröccsenés ellen védett, vagyis IP52-es besorolású.

Az akkumulátor óriási, 5000 mAh-s, amihez szerény, 15 wattos töltési tempó tartozik, viszont extraként Qi-töltést is kapsz. Mindezt Android 12-vel élvezheted, természetesen 5G-kapcsolódás mellett.

Mire elég ennyi?

A mobilt kézben tartva érezhető a spórolás - már ami a műanyagokat illeti. Ettől azonban a készülék még masszív és nem kényelmetlen. Féltünk az SoC-választástól is, de szerencsére nem kellett: a Snapdragon 680 szintjét simán hozza, sőt a 695-ös SoC-től is alig marad le. Ez persze önmagában még nem jelent szédületes tempót, sőt az erősebb mobilhoz szokott felhasználó lassúnak is fogja találni, de ebben az árkategóriában elviselhető. Ebben nagy szerepe van annak, hogy az Android 12-n nem holmi összetákolt, egyedi felület fut, hanem teljesen nyers Android UI, nincs kicsicsázva a kezelőfelület, ami igen vonzó tulajdonság. Itt érdemes azt is megemlíteni, hogy a Deutsche Telekom a Google-lel karöltve készítette el ezt a mobilt, így például 3 havi Google One 100 GB csomagot is kap minden vásárló, ami igen hasznos szolgáltatás.

A technikai specifikációkat nézve több szívderítő pontot is fel lehet fedezni: elegendő RAM és tárhely, óriási kijelző, nagy akku, sok kamera, 50 MP-es főszenzor, Qi-töltés. Csak hogy vannak azért kompromisszumok is és nem fogunk hazudni, néhány fájdalmasabb, mint amit 100 ezer forintnál illene elviselni. Ez leginkább a kijelzőre igaz: a felbontás nem olyan nagy probléma, viszont a botrányosan alacsony fényerő gond, ahogy a kijelző válaszideje is (több mozgó menüelemnél szabad szemmel látható az utánhúzás). A kamerák miatt sem vagyunk boldogak. A két darab 2 MP-eset inkább felejtsük el. Az 50 MP-es főmodul 12,5 MP-es képeket készít, de zajosan, nem éppen színhelyesen és a kép szélei felé mindez még tovább romlik. Rossz fényviszonyok mellett a helyzet nem szép, érdemes jobb megvilágításban előkapni csak a mobilt. Az ultraszéles látószögűtől se várj túl sokat, az 5 MP-es szenzor nincs a helyzet magaslatán a színhűség terén sem. Ugyanakkor az jó hír, hogy a FHD-videózáshoz 60 fps-t is választhatsz.

Ami viszont nagyon tetszett, az az üzemidő: ez 2 napig vígan kitart, bár az 50%-os fényerőt érdemes feljebb tolni, hogy tényleg láss is valamit a kijelzőn. A gyorstöltésnél csupán a "gyors" jelző nem indokolt, ám elviselhető - kár, hogy töltőfej nem került a dobozba. A Qi-töltés ritkaság ebben a szegmensben, úgyhogy ezért mindenképpen plusz pontot érdemel a T Phone Pro.

A szoftver is kellemes meglepetés, nem csupán az eredeti Android kezelőfelületet kapod meg, a Telekom appokat is csak opcionálisan kell telepítened - ezt a készülék első beállításakor eldöntheted. Szintén fontos a támogatás, amivel kapcsolatban azt az információt kaptuk, hogy 2 évig minden nagy frissítés megérkezik a mobilra, vagyis Android 14-et is lehet majd telepíteni rá, a biztonsági frissítések pedig negyedéves ütemben, 4 éven át érkeznek - ez igen szívderítő.

Vegyem, ne vegyem?

Sok mindent jól csinált a Telekom a T Phone Próval, de tökéletesnek nem nevezhető a végeredmény. Az 5G nyilván kellett, mint hívószó, ahogy a nagy képernyőméret is. A sebességgel és a szoftveres résszel csak azért voltunk megelégedve, mert mindvégig észben tartottuk a készülék árát. A jack, a nagy akku, a hosszú üzemidő és a vezeték nélküli töltés pedig mind csupa pozitívum. A kijelző rossz minősége viszont eléggé lelombozó, egyesek a nem létező színválasztékot is kifogásolhatják majd, ahogy a kamerarendszer is csak addig jó, amíg a technikai paramétereket nézed - az eredmény leginkább átlagon aluli. A 2-4 éves szoftveres támogatás pozitív, bár a negyedéves frissítés egyben azt is jelenti, hogy azért az update nem egyenesen a Google-től érkezik, de garanciának ott a telefon mögött a Telekom, vagyis nem kell attól tartani, hogy az ismeretlen gyártó fél év után kámforrá válik.

Érdemes megjegyezni, hogy a kínai gyártók azért nem adták fel teljesen a 100 ezer forint körüli régiót. A Redmi Note 10 Pro például 120 Hz-es AMOLED-kijelzős, gyorsabban tölt, tud videózni 4K-ban 108 MP-es kamerájával, és sebességben sem rosszabb. A Samsung Galaxy A32 ugyan tavalyi és lassabb, de kamerás képességei és kijelzője szintén jók, miközben 15 ezer forinttal olcsóbb. De ott van még 10 ezerrel előnyösebb áron kínált Oppo Reno5 Z 5G szerényebb méretekkel, AMOLED kijelzővel és 2× fürgébb gyorstöltéssel.

A Telekom egy kisebb, olcsóbb modellt is piacra dob T Phone néven, ám ez nem sokkal olcsóbb és fontos extrák hiányoznak belőle (például NFC, Qi-töltés), így azt javasoljuk, hogy ha közülük választasz, inkább a Pro modell legyen az. A 107 800 forintos ár az egekbe szökött Euró árfolyam miatt érthető, a szolgáltató azonban több előfizetéses akcióval is készül, sőt online rendelve tokot és fóliát, szaküzletben vásárolva pedig fóliát is ad hozzá ajándékba. Ha sikerül előnyös akcióban kínálni a T Phone Pro 5G-t, akár jó vétellé is avanzsálhat, viszont szigorúan belépőszintre kell számítani tőle, némi extrával (Qi-töltés, hosszú üzemidő, SW-támogatás) megspékelve, nem pedig középkategóriára.

Telekom T Phone Pro 5G

Ár: 107 800 Ft
Sok mindent jól csinált a Telekom a T Phone Próval, de tökéletesnek nem nevezhető a végeredmény.
  • MediaTek Dimensity 700 SoC
  • 6,82", HD+, IPS, 60 Hz
  • 6/128 GB RAM/tárhely
  • 50+5+2+2/16 MP hát-/előlapi kamerák
  • 173,9×77,8×8,99 mm, 214 g
  • 5000 mAh, 15 W gyorstöltés, Qi-töltés
  • 329 309 pont AnTuTu
  • 524/1630 pont GeekBench 5
  • 8011 pont PCMark
  • 1408 perc PCMark üzemidő
PRO
  • IP52
  • vegytiszta Android-élmény
  • nagyon hosszú üzemidő
  • Qi-töltés
  • jó SW-támogatás
Kontra
  • gyenge kijelző
  • átlag alatti képek
  • lehetne gyorsabb
  • csak egyféle színben
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8045
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Telekom T Phone Pro 5G
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 172
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-10-04 16:51:33
    [gameinfo_webpage] => https://hopp.pcworld.hu/17147
    [gameinfo_tags] => telekom, t phone pro, 5g, mobil, okostelefon, teszt
    [gameinfo_url] => telekom-t-phone-pro-5g
    [gameinfo_pro] => IP52
vegytiszta Android-élmény
nagyon hosszú üzemidő
Qi-töltés
jó SW-támogatás
    [gameinfo_kontra] => gyenge kijelző
átlag alatti képek
lehetne gyorsabb
csak egyféle színben
    [gameinfo_data] => MediaTek Dimensity 700 SoC
6,82", HD+, IPS, 60 Hz
6/128 GB RAM/tárhely
50+5+2+2/16 MP hát-/előlapi kamerák
173,9×77,8×8,99 mm, 214 g
5000 mAh, 15 W gyorstöltés, Qi-töltés
329 309 pont AnTuTu
524/1630 pont GeekBench 5
8011 pont PCMark
1408 perc PCMark üzemidő
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 5
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 107 800
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Sok mindent jól csinált a Telekom a T Phone Próval, de tökéletesnek nem nevezhető a végeredmény.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 172
            [manufacturer_name] => T-Mobile
            [manufacturer_url] => t-mobile
            [manufacturer_link] => http://www.t-mobile.hu/
            [link] => /gyarto/t-mobile
        )

    [link] => /termekinfo/telekom-t-phone-pro-5g-8045.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => IP52
            [1] => vegytiszta Android-élmény
            [2] => nagyon hosszú üzemidő
            [3] => Qi-töltés
            [4] => jó SW-támogatás
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => gyenge kijelző
            [1] => átlag alatti képek
            [2] => lehetne gyorsabb
            [3] => csak egyféle színben
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    5

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    10

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.